Om overal in Europa te kunnen komen, en overal naar toe te kunnen fietsen, zijn er soms verbindingen nodig om over (grote) wateren te komen. Daarvoor heb ik gekozen voor veerboten, die over de Europese zeeen varen. Ze zijn niet allemaal ingevoerd, maar wel een flink aantal, om te voorkomen dat de planner een verre omweg maakt via een andere veerboot dan de dichtsbijzijnde.

 

De kilometers die de veerboot maakt, zijn uitgesloten van het aantal kilometers dat je fietst volgens de planner. Dit om het overzicht te behouden als je een route plant die overzee gaat.

 

Om de veerboten ‘mee te laten doen’ in de planning, hebben de verbindingen een labeltje gekregen, namelijk nederlandstalig, duits, engels, overig talig, gps-track en bewegwijzerd. Hierdoor zullen de veerboten mee kunnen doen in de planning, ongeacht de zoekvoorkeuren die een bezoeker aangeeft. Dit is belangrijk, anders zal de planner proberen zoveel mogelijk over land aan de zoekvoorkeuren te voldoen.

 

Voorbeeld als de veerboot niet nederlandstalig is, en de kilometers van de veerboot tellen mee:

 

Het resultaat van een nederlandstalige route van Amsterdam naar Newcastle zou zijn dat de planner het volgende berekent:

Amsterdam-IJmuiden-boot naar Newcastle:ongeveer 10% vd route voldoet dan aan het Nederlandse vinkje

Amsterdam-Calais-boot Dover-Newcastle: ongeveer 50% van de route voldoet aan het Nederlandse vinkje.

 

De planner kiest dan voor de tweede optie, ondanks dat deze route veel langer is.

 

Voorbeeld als de veerboot wel nederlandstalig is en de kilometers van de veerboot tellen niet mee:

 

Het resultaat van een nederlandstalige route van Amsterdam naar Newcastle zou zijn dat de planner het volgende berekent:

Amsterdam-IJmuiden-boot naar Newcastle:ongeveer 90% vd route voldoet dan aan het Nederlandse vinkje

Amsterdam-Calais-boot Dover-Newcastle: ongeveer 60% van de route voldoet aan het Nederlandse vinkje.

 

De planner kiest dan voor de eerste (juiste) optie.

 

Nadeel van dit systeem is dat de planner een programma is en blijft. Met andere woorden: het kan gebeuren dat de eerste route een route over heel veel zee is, in plaats van over land. Er wordt gewerkt aan een vinkje om veerboten te mijden, maar tot die tijd moet de fietser vooral blijven nadenken, en eventueel een tussenpunt invoeren.