Donau Fietsroute

De Donau fietsroute is een van de populairste fietsroutes in Europa. De Donau is naast de Wolga de grootste rivier van het Europese continent. 1000 kilometer langer dan de Rijn, en een watervanggebied dat bijna vier keer zo groot is als dat van de Rijn. De Donau stroomt door acht landen en was lange tijd de belangrijkste route tussen Zuid-Rusland, centraal Azië en Midden-Europa. 

In het Schwarzwald ontspringt de Donau op meerdere plaatsen. In het vriendelijke stadje Donaueschingen komen verschillende bronriviertjes samen, en heet de rivier ook ‘officieel’ Donau, de naam die de rivier houdt tot aan de Zwarte Zee. De oevers van de Donau bieden een gevarieerde aanblik, met mooie vergezichten en leuke oude stadjes. De rivier wurmt zich door het gebergte van de Beierse Alpen. Vanaf Regensburg is de Donau voor schepen toegankelijk, en is het dal waar de Donau stroomt duidelijk weider dan het eerste gedeelte.

Donauradweg 1: Donaueschingen – Passau, de Duitse Donau-fietsroute, 560 km

De Duitse Donauradweg voert langs de oevers van de nog kleine Donau, van de oorsprong in Donaueschingen tot de Oostenrijkse grens bij Passau. De route voert over jaagpaden en autoluwe wegen. Grote klims worden vermeden, al moet er af en toe op de pedalen worden gestaan om de dorpjes langs de route aan te doen. De totale route van Donaueschingen naar Passau is 560 kilometer.

Donauradweg 2: Passau – Wenen, 340 km

Als fietsers spreken over ‘de Donauradweg’ bedoelt 9 van de 10 het Oostenrijkse gedeelte van Passau naar Wenen. De fietsroute op dit traject is al decennia lang één van de meest gefietste langere trajecten ter wereld. Natuurlijk is het continue geleidelijke dalen (met de stroom mee) een belangrijke reden van deze populariteit, maar het zou de route te kort doen dat als enige reden aan te voeren. Ook de vaak grandioze uitzichten op de bergen, het heerlijk rustig autovrij fietsen en de leuke stadjes en gezellige cafeetjes langs de route maken dit een zeer geschikte fietsroute voor vakantiegangers.

Donauradweg 3: Wenen – Boedapest, 300 km

Het derde deel van de fietsroute langs de Donau voert langzaam maar zeker het onbekendere oosten van Europa in. Ook dit deel volgt het water, maar desondanks zitten er een aantal kleine heuveltjes in waardoor de tocht iets zwaarder is dan het voorgaande gedeelte. Tel daarbij het aantal campings en andere voorzieningen (beduidend minder), en je komt vanzelf tot de conclusie dat deze route iets avontuurlijker is dan de eerste twee stukken. De route begint in Oostenrijk, maar voert al snel over de grens naar Slowakije en Hongarije. Deze landen zijn voor de gemiddelde fietser nog onontgonnen gebied. Jammer eigenlijk, want dit stuk route gaat over goede wegen en fietspaden, langs gezellige Hongaarse dorpjes en Slowaakse steden. De route eindigt in Boedapest, als eindpunt van een fietstocht toch minstens zo spannend als Wenen.

Donauradweg 4: Boedapest – Belgrado, 570 km 

Via Hongarijë, Servië en Roemenië trekt de Donaufietser steeds verder oost-Europa in. Maar nog steeds over rustige wegen, jaagpaden en vaak fietspaden, en grote stukken langs de Donau.

Donauradweg 5: Belgrado – Zwarte Zee, 870 km 

Voor de echte doorzetter die van avontuur houdt is in 2010 het vijfde deel van de Donaufietsroute verschenen. Door landen als Servië, Kroatië, Bulgarijë en Roemenië voert de route naar de Zwarte Zee. Ook echter in deze toch niet heel toeristische landen is de Donau aangegrepen om een mooie fietsroute uit te zetten over rustige landweggetjes en jaagpaden. Onderweg worden verschillende grote steden aangedaan die desgewenst als einddoel kunnen dienen van een lange fietstocht. 

Van deze hele fietsroute is een GPS-track beschikbaar.

Andere Mogelijke Reisorganisaties voor Fietsvakanties

Toch liever de voordelen van fietsen via een reisorganisatie? Ik heb informatie over verschillende andere reisorganisaties voor fietsvakanties, zowel in Nederland als (ver) daarbuiten. Interessante alternatieven zijn: Fital Fietsvakanties, Djoser Fietsreizen, TUI fietsvakanties en Fietsrelax. Ook Kampeerreizen van ACSI zijn interessante opties voor fietsers met een camper of caravan. Ook Fietsvakantie-Duitsland.nl biedt een fietsvakantie langs de Donau aan.


Fietsvakantiewinkel.nl heeft alles voor fietsvakanties: routeboekjes, kookspullen, tenten en kleding.

fietsvakantiewinkel ad