Fietsvervoer voor de Fietsvakantie

Een vraag die veel fietsers bezighoudt: hoe kom ik met mijn vakantiefiets en bagage in de regio waar ik wil gaan fietsen, en hoe kom ik weer terug? Deze pagina gaat over fietsvervoer voor uw fietsvakantie.

Wat betreft het vervoer van je fiets in het internationale openbaar vervoer, is er al heel wat informatie te vinden op het wereldwijde web. Hier zal ik dus niet al te veel woorden aan vuilmaken, maar ik zal je een aantal nuttige links voor fietsvervoer aanreiken.

Persoonlijk geef ik de voorkeur aan reizen met de fietsbus van Cycletours; dat is voor mij de ideale manier om zonder al te veel gedoe op mijn fietsbestemming aan te komen. Ze hebben vrij veel uitstopplaatsen in Europa, met name in populaire fietlslanden als Frankrijk, Spanje en Italie. Bovendien zullen we enkele organisaties behandelen die jouw fiets apart van u vervoeren, zowel van als naar uw bestemming.

Daarnaast zijn er reisorganisaties die complete fietsvakanties inclusief fietsvervoer aanbieden, doorgaans met hun eigen fietsbus. Fital Fietsvakanties is zo’n organisatie die fietsbusreizen aanbiedt, maar aan het einde van deze pagina zal ik ook nog enkele andere opties voor u op een rijtje zetten. Wil je duurzaam op reis maar niet per se op fietsvakantie? De site duurzaam reizen met The Green Tourist biedt je veel alternatieve opties.

Fietsvervoer met de Trein

Als u uw fiets met de trein wilt vervoeren, heeft u verschillende opties tot uw beschikking. In internationale treinen waarin u uw fiets goed kunt meenemen, vallen onder andere de Autoslaaptrein (naar Bologna / Livorno) en de City Night line (van Amsterdam, Utrecht of Arnhem naar onder andere Wenen, München en Innsbruck). Met een overstap in Düsseldorf bereikt u diverse bestemmingen in landen als Italië, Duitsland, Zwitserland, Oostenrijk, Tsjechië en Denemarken. Een overzicht van treinbestemmingen die vanuit Nederland bereikbaar zijn, vindt u hier.

Een handige internationale treinplanner kunt u vinden op de website van de Duitse Spoorwegen. Als u liever wilt dat iemand de treinreis voor u uitstippelt en reserveert, bezoek dan de website Fiets-Mee.nl. Tegen een redelijke vergoeding wordt u dan alle zorg uit handen genomen. Natuurlijk is NS International ook een goede bron voor informatie.

In veel landen kunt u in ‘kleinere’ treinen uw fiets eenvoudig meenemen. Soms kan een vriendelijk verzoek aan een conducteur, zelfs als het eigenlijk niet is toegestaan, wonderen verrichten. Algemene informatie over reizen met uw fiets in de trein vindt u hier: Fiets in de trein.

Fietsbus: Luxe bus met Aanhanger voor de Fietsen

Op de website van Cycletours vindt u een overzicht van alle fietsbussen in Europa. De fietsbussen van Cycletours zijn beschikbaar gedurende het hoogseizoen en de directe omgeving ervan.

Naast het aanbieden van fietsvervoer, organiseert Cycletours ook volledige fietsvakanties. Wanneer u met hun bus reist, zult u vaak gezelschap hebben van zowel individuele fietsers die zelfstandig op pad gaan, als een groep die gezamenlijk een fietsreis onderneemt. U kunt meer informatie vinden op Cycletours.nl/fietsbussen. Voor algemene informatie over fietsbussen kunt u terecht op de pagina ‘Fiets in de bus’.

De organisatie Wielerbus.nl richt zich op fietsvakanties speciaal voor wielrenners. Als er beschikbare plaatsen zijn, is het soms mogelijk om uw reisfiets mee te nemen in hun wielerbus. Wielerbus.nl heeft diverse aantrekkelijke bestemmingen, met name in heuvel- en bergachtige gebieden, die bijzonder interessant zijn voor liefhebbers van wielrennen. Het is echter noodzakelijk om op aanvraag te reizen, dus neem contact op via hun website voor meer details.

Zoals eerder vermeld, biedt Fital Reizen complete fietsvakanties met fietsvervoer aan. Het actuele aanbod van reizen is te vinden op Fital.nl. Op deze pagina vindt u meer reisorganisaties voor fietsvakanties.

Verre Fietsvakanties met het Vliegtuig: Fiets mee in het Vliegtuig

Vliegen met of zonder fiets maakt eigenlijk geen verschil. Er zijn geen speciale vliegtuigen die uitsluitend voor fietsers naar welke bestemming dan ook vliegen. Een grondige internetzoekopdracht kan aanzienlijke besparingen opleveren. Hoewel de Fietsvakantiewinkel eerder enkele populaire fietsbestemmingen had geselecteerd, is die pagina inmiddels offline. Voor het vergelijken van vliegtickets kunt u Tix.nl, Cheaptickets.nl of SkyScanner raadplegen, maar doorgaans is rechtstreeks boeken bij de luchtvaartmaatschappij voordeliger.

Natuurlijk wil je bij aankomst op uw bestemming het liefst uw fiets in goede staat aantreffen. Daarom vindt u hier enkele websites waar duidelijke instructies staan over hoe je dit het beste kunt aanpakken. Raadpleeg ook dit artikel over het meenemen van je fiets in het vliegtuig voor nuttige informatie. Met name over hoe je fiets in te pakken voor uw vlucht. Als je gaat vliegen ben je wat beperkter wat betreft bagage. Een bescheiden paklijst is dan ook een must.

Fietsvervoer met uw eigen Auto

Indien u ervoor kiest om met uw auto naar uw fietsbestemming te reizen, heeft u de mogelijkheid om uw fiets mee te nemen met behulp van een fietsendrager. In de ANWB Webwinkel vindt u verschillende fietsendragers die online te koop zijn. Een alternatieve keuze is een fietsaanhanger die geschikt is voor twee of vier (elektrische) fietsen.

Vakantie-Fiets laten vervoeren door een bedrijf

Bij alle eerder genoemde mogelijkheden reist u in gezelschap van uw fiets. Desondanks bestaan er eveneens opties om uw fiets afzonderlijk van u naar een bestemming te laten vervoeren, of omgekeerd, om uw fiets naar huis te laten brengen. Fietsers die bijvoorbeeld naar plaatsen als Rome of Santiago de Compostela fietsen, kiezen er vaak voor om hun fiets te laten bezorgen door een speciale ophaaldienst, terwijl zij zelf het vliegtuig naar huis nemen.

Fietsvervoer Camino Fietstransport

Soetens was lange tijd een vooraanstaande speler op dit gebied. Zij haalden fietsen op bij diverse hotels en campings in uitgestrekte delen van Zuid-Europa, met inbegrip van bestemmingen als Rome en Santiago. Persoonlijk heb ik tweemaal van hun diensten gebruikgemaakt om mijn fiets naar huis te laten brengen, en dat beviel uitstekend. Echter lijkt het er op dat Soetens is gestopt. Camino-Fietstransport wordt nu veel gebruikt.

Camino Fietstransport biedt ook de mogelijkheid om uw fiets en bagage tegen een vast tarief op te halen bij verschillende hotels en campings in steden die deel uitmaken van de diverse Camino-fietsroutes. Dit geldt niet alleen voor locaties in Santiago en andere delen van Spanje, maar ook op verschillende plaatsen in Frankrijk en Portugal.

Care4luggage Fietsvervoer

Een ander bedrijf, Care4Luggage, biedt eveneens fiets- en bagagevervoer, maar ik heb persoonlijk (nog) geen ervaring met hun diensten. Ze hebben een uitgebreid werkgebied in heel Europa. In tegenstelling tot Camino-Fietstransport, bestrijken ze ook bestemmingen zoals Scandinavië, Hongarije, Litouwen en Kroatië. Op het internet zijn diverse andere koeriersdiensten te vinden die weliswaar fietsen vervoeren, maar deze zijn over het algemeen niet specifiek gericht op vakantiefietsers. Zij kunnen ook bv golfspullen of wintersport-gear voor u vervoeren.


Fietsvakantiewinkel.nl heeft alles voor fietsvakanties: routeboekjes, kookspullen, tenten en kleding.

fietsvakantiewinkel ad