Fietsrouteplanner

Voorheen was op deze website een fietsrouteplanner te vinden waarmee men, op basis van bestaande lange-afstand fietsroutes, routes in Europa kon samenstellen. Inmiddels in de Europese fietsrouteplanner offline. Er zijn gelukkig alternatieven waarmee u een fietsvakantie door Europa kunt plannen, en niet (alleen) gebruik wilt maken van bestaande fietsroutes. Op deze pagina leest u daar meer over.

Weet u al waar u wil fietsen? Via de Fietsvakantiewinkel.nl haalt u snel routegidsen, fietsboekjes en kaartmateriaal van Europese fietsregio’s in huis. Ook heeft de Fietsvakantiewinkel een mooie route-app ontwikkeld, waarmee je lange-afstand-fietsroutes kunt gaan fietsen. Het is een Alles-in-1-App; en soort digitale fietsgids waarmee je goed de route via je smartphone kunt bepalen.

Fietsroute plannen met Komoot

Komoot Fietsrouteplanner logo

Komoot is een veelgebruikte app/website om fietsroutes te plannen. Anders dan de fietsrouteplanner die eerder op deze site stond maakt Komoot geen gebruik van bestaande lange-afstand fietsroutes in Europa. Ik ben onderweg op de Balkan Kustroute Nederlandse mannen tegengekomen die hun hele route naar Athene via Komoot hadden gepland. Het kan dus prima, al kwamen ze soms wel op ‘lastige’ weggetjes terecht. Routes die via Komoot zijn gegenereerd zijn natuurlijk niet (na)gefietst door gidsjes-samenstellers. Hoe maak je een lange-afstands-fietsroute in Komoot voor je fietsvakantie? Dit gaat als volgt.

  • Bezoek de planner op Komoot.com.
  • Kies een bestemming
  • Kies daar onder voor het icoontje ‘Tourfietsen’ of eventueel ‘Bikepacking’ als dat van toepassing is.
  • Kies uw ‘Conditieniveau’.
  • Voer uw Startpunt in
  • Via ‘Waypoints’ kunt u nog gewenste tussenliggende bestemmingen toevoegen
  • Als de route gegenereerd is ziet u de lengte en het aantal hoogtemeters, maar ook de ondergronden (wegdek) en andere nuttige informatie.
  • Vervolgens kan je de Tour opslaan, of wijzingen indien gewenst

Hoewel ik dus diverse fietsers ben tegengekomen die Komoot hebben gebruikt als fietsrouteplanner zou ik er zelf niet zo snel voor kiezen, zeker niet wat betreft lange afstanden. Dit omdat Komoot weinig rekening houdt met helling-percentages, geschiktheid voor fietsen maar bv ook met campings/overnachtingsmogelijkheden, winkels en toeristische attracties die je misschien niet wilt missen. In routeboekjes van bijvoorbeeld de Europafietsers wordt hier juist wel rekening mee gehouden. U kunt ook routes die door andere fietsers zijn gemaakt gebruiken. Deze routes kunt u indien gewenst zelf nog aanpassen.

Fietsvakanties inclusief fietsroutes

Als u een fietsvakantie via een reisorganisatie boekt zijn de fietsroutes al voor u samengesteld. Meestal wordt er ook voor het vervoer van uw bagage gezorgd. Bekende reisorganisaties voor fietsvakanties zijn:

Naviki Fietsrouteplanner

Fietsrouteplanner Naviki logo

Naviki is een andere website waarmee u fietsroutes in Europa kunt plannen. Net als Komoot heeft Naviki ook een app, en net als Komoot baseert Naviki haar fietsroutes niet op bestaande fietsroutes, althans niet die speciaal ontwikkeld voor fietsvakanties. De werking van Naviki komt aardig overeen met die van Komoot.

Europafietsers

Europafietsers logo

Op de website van de Europafietsers vindt u een kaart van het netwerk van de belangrijkste Europese fietsroutes: routes ontwikkeld door Europafietsers (rode routes), de routes van andere auteurs (blauwe routes) en de verbindende Ringen (groen routes). U kunt op deze site dus geen fietsroute maken of berekenen, maar u krijgt er wel een indruk van hoeveel er al mogelijk is op basis van bestaande fietsroutes. De gidsen van fietsroutes van de Europefietsers zijn te bestellen via hun eigen website. Deze gidsen zijn ook, net als de blauwe en groen routes te bestellen bij de Fietsvakantiewinkel.

ANWB Fietsrouteplanner

ANWB Fietsrouteplanner logo

De ANWB Fietsrouteplanner is met name geschikt voor fietsvakanties in eigen land, en dus niet in Europa. Bezoek de website. U kunt wel een Europese bestemming invoeren om een fietsroute te berekenen, maar de site geeft dan gelijk aan dat er ‘slechts een beperkt aantal plaatsen buiten de grens beschikbaar is’.

Voor Nederland is de planner dus wel redelijk geschikt, al denk ik dat de Fietsplanner van de fietsersbond uitgebreider is. Wist u dat de ANWB ook zelf fietsvakanties organiseert? Via ANWB Reizen zijn er diverse fietsreizen te boeken, zowel in Nederland als over de grens. Als u ANWB-lid bent krijgt u korting. hoe langer lid, des te meer korting. Bekijk hun aanbod van fietsvakanties.

Fietsrouteplanner EU
de routeplanner van fietsrouteplanner.eu is in 2022 ter ziele gegaan

Welke fietsroute planner gebruikt u?

Welke app of website gebruikt u om een Europese fietsroute zelf samen te stellen? Heeft u nog tips, nieuwe fietsplanner of aanvullingen voor deze pagina? Of hebt u een hele andere manier om fietsroutes te maken bedacht? U kunt hier onder een comment achterlaten.

Reisorganisaties voor Fietsvakanties

Hebt u interesse om een fietsvakantie te boeken via een reisorganisatie? Dan kunt u eens kijken bij Eigenwijze Reizen, ANWB Fietsvakanties, OAD Fietsreizen, Djoser Fietsreizen of SNP Fietsreizen. Zij bieden individuele fietsvakanties aan, en sommige organisaties bieden ook groepsreizen voor fietsers. Vaak kunt u met eigen vervoer naar het startpunt gaan, of u kies voor een fietsvakantie in Nederland. Uw accomodaties en routes zijn vooraf bekend. U hoeft dan niet zelf meer uw fietsroute te plannen en kiest voor gemak.


Fietsvakantiewinkel.nl heeft alles voor fietsvakanties: routeboekjes, kookspullen, tenten en kleding.

fietsvakantiewinkel ad

Plaats een reactie

85 − = 83