Schotland Rond / Columba-fietsroute

Een grote ontdekkingstocht door Schotland, inclusief de Hebriden, Orkneys, St. Columba en veel meer. Dat is de fietsroute Schotland Rond, beschreven in twee fietsgidsjes: deel 1 en deel 2. De totale fietsroute is 4500 km lang, maar door alle lusjes en doorsteken, kun je er naar eigen zin een fietsvakantie mee maken. 

Schotland Rond Deel 1

De route van de eerste gids start in Newcastle. Langs Lochs en kanalen gaat het dwars door Schotland naar Inverness. Iets ten zuiden daarvan is een meerdaagse route langs de beste Whisky-distilleerderijen uitgezet. Vanaf daar kunt u via een hele mooie route door de binnenlanden zuidwaarts naar de grote steden Glasgow en Edinburg, welke u via jaagpaden langs kanalen rustig binnenrijdt. Er is een speciale omweg rond Edinburgh voor de rustzoekers/stedenhaters. Door het lieflijke Schotse borderland gaat de route terug naar de oostkust waar Holy Island kan worden bekeken. Resteert de tocht terug naar de boot in Newcastle.

Schotland Rond Deel 2

De routegids deel 2 beschrijft een dubbelronde: één ronde over de Buiten-Hebriden en langs de westkust terug, en één ronde langs de westkust noordwaarts en door de binnenlanden en de Lochs terug, met als extra een trip naar de Orkneys. Deze gids voert u door de meer landelijke en verlaten gebieden van Schotland en vergt dan ook een andere voorbereiding. Het landschap is wat steviger, maar ontzettend mooi. U kunt dat zelf waarnemen, als het tenminste niet al te mistig is. Als het wel mist, geniet dan van het misterieuze van het land, ook een aanrader… Er zijn weinig echt toeristische uitspattingen, maar veel rust en oude natuur. Het uitstapje naar de Orkneys is eigenlijk een must, maar kost u wel een kleine week fietsen.

De routegidsjes zijn te bestellen via de Fietsvakantiewinkel.

Voordat Schotland Rond verscheen, was de St Columba fietsroute een populaire en veel gefietste route. Hier nog de informatie over deze route. De gehele Columba-route is opgenomen in Schotland Rond.

De Columba-fietsroute probeert in de sporen van de opmars van de romeins-christelijke beschaving te treden. De route is vernoemd naar de Christelijke monnik St Columba, die in de vijfde eeuw in een klein bootje met twaalf getrouwen op het Schotse eiland Iona een klooster stichtte. Van daaruit werd Schotland gekerstend, en vervolgens Noord- en Oost-Engeland, en van daaruit weer het noorden en oosten van Nederland. 

De fietsroute begint in Newcastle upon Tyne, per boot vanuit IJmuiden bereikbaar, waar in het klooster Jarrow de hele geschiedenis is opgetekend door de monnik Beda in de achtste eeuw. Vanuit Newcastle wordt de Hadrian Wall gevolgd, een muur door de Romeinen van Oost naar West door Noord-Engeland aangelegd om het romeinse Britannia te beschermen tegen invallen van de Schotten en de Picten. Via Zuid-Schotland gaat de route naar de Westelijke eilanden, waar Iona, een eilandje voor de kust van Mull het keerpunt van de route is. In Zuid- en West-Schotland zijn tal van herinneringen aan St Columba aan te treffen. Vanuit Iona gaat de route langs Lochs en Glenns ten noorden van Glasgow terug, tussen Glasgow en Edinburgh door, om via het dal van de Tweed weer de Engelse Oostkust te bereiken. Vandaar zakt de route terug naar het Zuiden naar Newcastle.

Meer informatie over de route: www.europafietsers.nl.


Fietsvakantiewinkel.nl heeft alles voor fietsvakanties: routeboekjes, kookspullen, tenten en kleding.

fietsvakantiewinkel ad