Onbegrensd Fietsen naar Rome

De bekende fietsroute ‘Onbegrensd fietsen van Amsterdam naar Rome’ van Paul Benjaminse is één van de klassiekers onder de Nederlandstalige vakantieroutes. En terecht. Paul Benjaminse is er in geslaagd van Maastricht of Aken naar Rome een fietsroute samen te stellen die bijna nergens over drukke wegen voert, slechts af en toe echt klimwerk vraagt, maar die tóch dwars door mooie en ruige landstreken gaat.

De Benjaminse Rome Route: 3 Fietsgidsen

De route is beschreven in 3 fietsgidsen, die te bestellen zijn via de Fietsvakantiewinkel of natuurlijk via de website van Uitgeverij Benjaminse zelf.

Vertrekt u vanuit een andere streek in Nederland of België? Dank kunt u Deel 0, de wegen naar het zuiden gebruiken voor een mooie fietsroute naar het eigenlijke beginpunt van de route naar Rome. Vanuit steden als Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Den Haag, en in België vanuit Leuven of Antwerpen, sluit deze ‘ontsnappingsroute’ aan op de fietsroutes van cyclingeurope.nl

Onbegrensd fietsen naar Rome Deel 1: Maastricht – Basel 620 km

Dit deel van de route, van Maastricht tot Basel, loopt over kleine wegen en fietspaden en maakt slechts af en toe gebruik van onverharde wegen. Alhoewel de route zeker het bergachtige terrein niet schuwt, worden steeds geleidelijk stijgende rivierdalen gevolgd om tot grotere hoogten te komen, zodat men optimaal kan genieten van het omringende landschap.

Fietsen naar Rome Fietsgids 1: Maastricht - Basel
Deel 1 van Fietsen naar Rome

Autoverkeer zal men zo weinig mogelijk tegenkomen. De uitgekozen wegen zijn autoluw en over een afstand van zeker zeventig kilometer rijdt men over wegen die in het geheel zijn afgesloten voor autoverkeer. De route begint in het Limburgse heuvellandschap.

Vervolgens stijgt de route aan het eind van het Geuldal door de bossen van de Hoge Venen. Over het dak van België, voert de route dan door het duitstalige Oostkanton, om vervolgens af te dalen in het vriendelijke Ourdal. Daarna neemt de route de reiziger nog even omhoog door de Duitse Eifel, om vervolgens weer af te dalen naar het dal van de Our. De route voert verder door het Luxemburgs Zwitserland om daarna door de wijngaarden in het Moezeldal te komen. Via de Duitse oever en Schengen rijdt men Frankrijk binnen. Dan verlaat de route de rivier en trekt door de bossen om Metz heen.

Daarna breekt het landschap open en voert de route door de golvende graanvelden in Lotharingen. Voor men de Vogezen bereikt, rijdt men door het gebied van de zoute étangs om langs oude kanalen en door uitgestrekte bossen de weg te vervolgen. Via het dal van de witte Saar stijgt men geleidelijk naar een hoogte van 800 meter om na de Col du Donon, de Elzas binnen te rijden. In de Elzas kan men zowel langs de sterk glooiende wijngaarden, als ook door de vlakte fietsen. Bij Mulhouse rijdt men kilometerslang zonder autoverkeer door het Hardtbos. Daarna komt men door de Sundgau waarvan de vele vergezichten steeds meer laten zien van de Jura en de Alpen, die daar achter liggen. Ten zuiden van Basel rijdt men Zwitserland binnen, waar dit eerste deel van de route eindigt op de brug over de Birs bij Dornach.

Geen zin om in uw eentje naar Rome te fietsen? Fital Fietsvakanties biedt een groep-fietsreis aan van Basel naar Rome. Er wordt overnacht in Hotels. Bekijk deze groepsreis. Cycle2Explore biedt ook een Rome-reis aan.

Onbegrensd fietsen naar Rome Deel 2: Basel – Florence 850 km

Een fietsroute zoeken door Zwitserland naar Italië begint eigenlijk altijd eerst met de vraag welke bergpas je moet nemen. Aan bergpassen heeft Zwitserland geen gebrek, maar er komen slechts weinigen in aanmerking op de noord-zuid-route tussen Basel en Italië. Bekijk deze fietsgids.

Benjaminse Rome Deel 2 Basel Florence
Deel 2 Benjaminse Rome Route

Om tot een goede keuze voor een bergpas te komen is het nodig om naast de criteria die voor de route in het algemeen gelden, zoals rustige wegen en geleidelijk stijgende rivierdalen en afwisselend landschap, ook rekening te houden met waar men in Italië verder wil fietsen. Uiteindelijk is gekozen voor een route die eerst een heel eind oostelijk door Zwitserland verloopt naar de Bodensee en daarna vrijwel pal zuidwaarts naar Thusis loopt, aan de voet van de Alpenpassen. Over de hele lengte van de route tot Thusis zijn er goede en prettige fietswegen.

Vanaf Thusis kunnen doorzetters door de kloof van de Via Mala richting Splügenpas klimmen (open van juni tot oktober). Voor reizigers die wat rustiger de Alpen over willen kan men zich vanuit Thusis comfortabel met de Rhätische Bahn omhoog laten voeren naar Samedan in het Engadin. Van daaruit fietst men via St. Moritz en daalt men via de Malojapas af naar Chiavenna in Italië. Daar komt men weer bij de route over de Splügenpas. Deze route kan het hele jaar gevolgd worden.

Kort daarna bereikt men een van de mooiste Noorditaliaanse meren, het Como-meer, met prachtige landhuizen en bloementuinen. Aan het einde van het meer komt de route bij de uitlopers van de Milanese metropool. Daar maken volle wegen het doorgaans zeer lastig om een goede fietsroute te bepalen. Toch hebben we de route over een aardig traject kunnen leiden.

Na het oversteken van de Adda komt men in de eigenlijke Po-vlakte terecht, door velen beschouwd als een noodzakelijk kwaad om in Toskane te komen. Het is er zo vlak als in Nederland en in de zomer warm. Wij hebben van deze doorsteek een aardige route weten te maken door kleine landweggetjes te kiezen die langs de rand van natuurgebieden lopen en oude hereboerderijen passeren die rechtstreeks uit films als Novecento lijken te komen. De route komt door enkele oude steden die voor anderen vaak reisdoel zijn zoals Cremona en Modena. Daartussen liggen ook enkele mooie kleine stadjes, die vaak onbekend zijn en rustiger, zoals Crema, Sabbioneta en Guastalla. Ten zuiden van de Po fietst men door het landschap van Don Camillo en Peppone.

Vanaf Modena loopt de route eerst naar Vignola waar zich het schouwspel ontvouwt van 300 000 bloeiende kersenbomen ( ieder voorjaar in april ). Vanaf Vignola stijgt het vervolgens trapsgewijs over twee lagere passen door de Appenijnen. Vanaf de laatste pas ontsluit zich het Toskaanse landschap voor de ogen. Hier daalt de route af naar Pistoia waar je het prachtig middeleeuwse plein moet bezoeken om daarna al slingerend door de met cypressen begroeide heuvels van de Monte Albano bij Empoli de Arno te bereiken. De Arno volgend tot Montelupo Fiorentino duikt de route verder Toskane in, zoals in het derde deel wordt beschreven.

Er is nu ook een routebeschrijving beschikbaar van het traject Florence-Lucca-Pisa. Deze is te downloaden via www.cyclingeurope.nl –> Rome –> Deel 2 –> Zijtakken.

eigenwijze reizen banner


Onbegrensd fietsen naar Rome Deel 3: Florence – Rome 350-450 km

Een route, die over de heuvelkammen van het oude landschap trekt en zo de sporen laat zien die de geschiedenis heeft achtergelaten. In dit derde deel van de fietsroute naar Rome wordt de route eigenlijk de bestemming zelf. Vanaf Toscane ligt de bestemming in het landschap van heuvels met okerkleurige dorpen en steden waarvan de muren en torens het verloop van de geschiedenis weerspiegelen. Een rijtje cypressen staat als eenzaam baken op een geërodeerde heuvelkam in Le Crete. In de bossen van Toscane en Umbrië liggen verscholen kloosters.

Fietsen naar Rome Benjaminse Deel 3

De oude vulkanen van de Monte Amiata en de Monte Cimino doemen als zachtgrijze schemer boven het zinderende heuvellandschap op. Het water uit de minerale bronnen van Chianciano en het verkoelende water van het Trasimeense meer of het meer van Bracciano begeleiden de reiziger op een zomerse tocht.

Aan weerszijden van het dal van de Tiber liggen versterkte dorpen op een vooruitgeschoven plateau van tufsteen, met de contouren van de burchten als teken aan de horizon. In de Chianti liggen de villa’s en landhuizen van de wereldlijke kooplui uit Florence. Rondom de Monte Cimino liggen de weelderige landhuizen met uitgestrekte tuinen van de kerkelijke machthebbers. In de oneindige verscheidenheid van landschappen die men op dit deel van de route aantreft liggen beroemde steden zoals Florence, Siena, Assisi, Orvieto en Rome. En al dreigt men overspoeld te worden door de hoeveelheid cultuur, toch heeft iedere stad weer een eigen karakter en een eigen aantrekkingskracht.

Tussen deze steden liggen voor velen minder bekende plaatsen zoals Pienza, Montepulciano, Spoleto en Viterbo. Juist door hun relatieve onbekendheid zijn zij vaak leuker om te ontdekken. Dat geldt zeker voor die hele kleine dorpjes langs de route die je alleen maar als fietser leert kennen, omdat ze voor automobilisten verscholen liggen of onbereikbaar lijken.

Trevi Fontein Rome
Trevi-fontein in Rome

Kortom, eigenlijk treft men overal langs de route kastelen, villa’s, kerken en kloosters die in Nederland misschien een bezienswaardigheid op zich zouden zijn, maar daar een onopmerkelijk onderdeel van het landschap vormen.

Meer informatie over deze fietsroute: www.cyclingeurope.nl. Van deze fietsroute is een GPS-track beschikbaar, eveneens te downloaden op de website van Paul Benjaminse.

Verder vindt u er aanvullingen, wijzigingen, foto’s en ervaringen van andere fietsers die al naar Rome zijn gefietst. Op internet zijn er tal van reisverslagen te vinden over deze route.

Alternatieve Fietsroutes naar Rome

Naast de Benjamins Route is de Rome-Route van Hans Reitsma erg populair. Op deze pagina leest u meer over die route. Gaat u deze route fietsen als pelgrimage en wilt u een stempelkaart, dan dient u lid te worden van Pelgrimswegen naar Rome. Met het lidmaatschap ontvangt u een stempelkaart waarop u onderweg naar Rome stempels kunt verzamelen. In Vaticaanstad kan dan een oorkonde, vergelijkbaar met het compostelaat in Santiago de Compostela, verkregen worden.

Op fietsvakantie in Italie met alle overnachtingen en routes geregeld? Reisorganisatie Eigenwijze Reizen biedt Italiaanse fietsvakanties aan in onder andere Toscane, Piemonte en Umbrië.

Sint Pieter plein
De Sint-Pieter in Rome, het eindpunt van uw tocht

Ervaringen met Fietsen naar Rome

Zelf heb ik de Benjaminse Rome-Route in 2015 gefietst. Met name de Splugenpas zal me voor altijd bij blijven. Uw eigen ervaringen kunt u hier onder als comment achterlaten. Misschien ga ik in de toekomst nog via de Reitsma Route op de fiets naar Rome, maar die van Benjaminse sprak me jaren terug wat meer aan. Er is maar een manier om er achter te komen of dat terecht was…


Fietsvakantiewinkel.nl heeft alles voor fietsvakanties: routeboekjes, kookspullen, tenten en kleding.

fietsvakantiewinkel ad

Plaats een reactie

− 5 = 5