Nationale fietsroutes Denemarken

Denemarken is een echt fietsland en geschikt voor iedereen. Veel natuur, geen al te hoge heuvels en een afwisselend landschap door mooie bossen, prachtige, lichtglooiende akkers en schilderachtige meren of zeekusten.

Denemarken heeft een netwerk van mooie en bijzondere fietsroutes. De totale lengte van deze routes bedraagt meer dan tienduizend kilometers. De uitgestippelde fietstochten voeren naar alle uithoeken van het Deense koninkrijk.

Elf van deze fietsroutes zou je de ruggengraat van Denemarken kunnen noemen. Deze ‘nationale fietsroutes’ gaan van noord naar zuid en van oost naar west. Ze staan allemaal op goed gedetailleerde fietskaarten, en zijn in beide richtingen beschreven.

Op fietsvakantie in Denemarken met alle routes en overnachtingen geregeld? Reisorganisaties Eigenwijze ReizenSNP Natuurreizen en Fital Fietsvakanties bieden mooie fietsvakanties door Denemarken aan.

Denemarken heeft dus in totaal 11 nationale fietsroutes, ook bekend als “Danmarks Cykelruter”. Dit zijn de 11 routes:

 1. De Oostzeeroute (Østersøruten): Deze route volgt de kustlijn van Oost-Jutland en biedt een prachtig uitzicht op de Oostzee.
 2. De Westzeeroute (Vesterhavsstien): Deze route loopt langs de westkust van Jutland en biedt een mix van duinen, kliffen en brede zandstranden.
 3. De Limfjordroute (Limfjordsruten): Deze route volgt de omtrek van de Limfjord, een groot fjordengebied in het noorden van Jutland.
 4. De Deense Rivierroute (Danske Ø-ruten): Deze route leidt je langs enkele van de mooiste rivieren van Denemarken, zoals de Gudenå en de Suså.
 5. De Margueriteruten: Deze route voert je door het schilderachtige landschap van Zuid-Jutland en biedt een glimp van historische kastelen en landgoederen.
 6. De Hærvejen (Oude Koningsweg): Deze route volgt een oude handelsroute die teruggaat tot in de Vikingtijd en loopt dwars door Jutland.
 7. De Panoramaroute (Panoramaruten): Deze route biedt een panoramisch uitzicht op het landschap van Midden-Jutland, inclusief meren, bossen en heidevelden.
 8. De Sydfynske Øhavsroute: Deze route voert je langs de prachtige eilanden in de Zuid-Funense Archipel, met pittoreske dorpjes en idyllische kustlandschappen.
 9. De Alpe-Adria-route: Deze route begint in Denemarken, doorkruist Duitsland en Oostenrijk, en eindigt in Italië. In Denemarken volgt het de route van Padborg naar de Duits-Deense grens.
 10. De Bornholmruten: Deze route is specifiek voor het eiland Bornholm en biedt een prachtige tour rond dit schilderachtige eiland in de Oostzee.
 11. De Sjællandroute: Deze route leidt je rond het eiland Seeland, het grootste eiland van Denemarken, en omvat hoogtepunten zoals Kopenhagen en de kastelen van Noord-Seeland.

Deze nationale fietsroutes zijn goed bewegwijzerd en bieden fietsers de mogelijkheid om de prachtige landschappen en culturele bezienswaardigheden van Denemarken te verkennen.

Meer informatie over de nationale fietsroutes in Denemarken vindt u op www.visitdenmark.nl. Kijk hier voor meer informatie over de Oostzeekust-fietsroute in Denemarken.

Van deze fietsroutes zijn verschillende gps-tracks te downloaden.

Fietsvakanties met een Reisorganisatie

Toch liever de voordelen van een reisorganisatie in plaats van zelf een fietsroute plannen? Ik heb informatie over verschillende reisorganisaties voor fietsvakanties, zowel in Nederland als (ver) daarbuiten. Interessante alternatieven zijn: Fital Fietsvakanties, Djoser Fietsreizen, TUI fietsvakanties en Fietsrelax. Ook Kampeerreizen van ACSI zijn interessante opties voor fietsers met een camper of caravan.


Fietsvakantiewinkel.nl heeft alles voor fietsvakanties: routeboekjes, kookspullen, tenten en kleding.

fietsvakantiewinkel ad