Langs Oude Wegen en Pelgrimssteden

De fietsroute ‘langs oude wegen en pelgrimssteden’ voert de fietser over het platteland van België en Frankrijk naar Oloron in de Pyreneeën. Platteland weliswaar dat gelardeerd is met sfeervolle plaatsjes en historische steden vol bezienswaardigheden. Het karakter is heuvelachtig, maar echte bergen boven 550 meter worden vermeden. De fietser wordt langs oude wegen deelgenoot van een ontdekkingstocht door het boeiende en rijke Europese verleden. 

Deze gids volgt historische pelgrimsroutes langs overwegend rustige, niet-touristische en goed berijdbare wegen en paden. De derde druk is uitgevoerd in kleur en in een iets ruimer formaat dan de voorgaande drukken. Voor de terugfietsers is de hoofdroute tevens voorzien van een beschrijving van zuid naar noord.

Langs Oude Wegen Deel 1, van Maastricht en Aken naar Nevers

De route begint naar keuze in Maastricht en/of Aken en voert 700 kilometer langs beroemde pleisterplaatsen en prachtige vestingstadjes als Montmédy, Troyes, Auxerre en Vézelay naar Nevers aan de Loire.
Verschillende landschappen wisselen elkaar af, soms meerdere malen per dag. Na een besloten vallei volgt een weids uitzicht vanaf een heuvelrug, dan weer uitgestrekte golvende graanvelden waar de fietser zich een hele dag nietig voelt in de leegte. Het begin van de route door de Ardennen wordt door velen als pittig ervaren, maar daarna wordt het gemakkelijker.

Langs Oude Wegen Deel 2, van Nevers naar Oloron.

Deel 2 sluit in Nevers aan op deel 1 van deze route. Van Nevers gaat de route via middeleeuwse pelgrimsstadjes als la Châtre, Bénevent-l´Abbaye, St. Léonard-de-Noblat, Rocamadour, Cahors en Moissac naar Oloron Ste.Marie aan de voet van de Pyreneeën. Naarmate men zuidelijker komt verandert het landschap geleidelijk, het wordt droger en warmer en de stadjes veranderen mee met arcaden en overdekte marktpleinen. Men ervaart door de overvloed aan historische overblijfselen steeds meer op een route naar Santiago de Compostela te fietsen. Maar ook valt te genieten van resten van de Gallo-Romeinse en middeleeuwse geschiedenis en prachtige romaanse bouwkunst, afgewisseld met vergeten plattelandsdorpjes aan verlaten lokale weggetjes.

Twee aanvullende trajecten zijn in de routegids opgenomen: een routevariant over Lourdes, voor wie deze bedevaartplaats wil bezoeken, en een verbinding van Oloron-Ste.Marie naar St.Jean-Pied-de-Port voor wie voorkeur heeft voor de Roelandspas op weg naar Santiago.

Meer info op www.europafietsers.nl.

Van deze fietsroute is een GPS-track beschikbaar. Bekijk de pagina over fietsen in Frankrijk voor andere fietsroutes.


Fietsvakantiewinkel.nl heeft alles voor fietsvakanties: routeboekjes, kookspullen, tenten en kleding.

fietsvakantiewinkel ad