Fietsen in Frankrijk

Op deze pagina vindt u een aantal lange-afstand routes die (deels) door Frankrijk lopen. Maar we beginnen met wat algemene landen-info voor als uw wilt gaan fietsen in Frankrijk. Verder treft u een lijstje aan met fietsroutes, en een aantal reisorganisaties voor een fietsvakantie in Frankrijk waarbij routes en overnachtingen geregeld zijn. Hier onder ook fietsvakanties in Frankrijk met bagagevervoer. Franse fietsboekjes en kaartmateriaal vindt u in de webshop van de Fietsvakantiewinkel.

Fietsen in Frankrijk: voor veel Nederlandsers een favoriete bestemming

Voor velen in Nederland is Frankrijk dé ideale vakantiebestemming, vooral voor fietsliefhebbers. Het land biedt bergen, vlaktes, stranden, bossen, natuur en cultuur, waardoor er voor ieder wat wils is.

Bovendien zijn er talloze accommodatiemogelijkheden, variërend van eenvoudige campings tot hoogwaardige hotels. Als fietser hoef je je bovendien geen zorgen te maken over verdwalen, dankzij de uitstekende bewegwijzering en gedetailleerde fietsroutes, zowel in Frankrijk zelf als vanuit Nederland.

Fietsen in Frankrijk is zeer geliefd bij Nederlanders. De Fransen hebben zelfs Nederlandstalige informatieve websites opgezet om ons aan te moedigen een fietsvakantie in Frankrijk te plannen. Op deze pagina vind je informatie over diverse onderwerpen, waaronder:

Fietsregio’s in Frankrijk

In de diverse rivierdalen van Frankrijk is fietsen een waar genot. Langs veel rivieren zijn aan beide zijden wegen te vinden: één drukkere hoofdweg en één rustigere weg. Deze rustige wegen lenen zich uitstekend voor ontspannen fietstochten. Bovendien worden de voormalige trekpaden langs de kanalen in rap tempo omgebouwd tot steeds betere fietspaden.

Op fietsvakantie in Frankrijk met alle routes en overnachtingen geregeld? Reisorganisaties Eigenwijze ReizenSNP Natuurreizen en Fietsrelax bieden mooie fietsvakanties door La Douce France aan.

Een nadeel hiervan is dat sommige rivierdalen erg druk kunnen zijn, zoals het Rhône- en Loiredal, waar verschillende reisorganisaties fietsroutes hebben uitgestippeld. La Loire à Vélo heeft bijvoorbeeld de fietsroute langs de Loire volledig bewegwijzerd. Als je op zoek bent naar een mooie en vlakke fietsroute die niet langs een rivier loopt, is de fietsgids “Fietsen langs het Canal du Midi” een aanrader. Deze route loopt van de Middellandse Zee naar de Atlantische Oceaan, langs het Canal du Midi en vanaf Toulouse langs het Canal de Garonne.

Langs de kust kan het soms uitdagend zijn om te fietsen. De wind kan behoorlijk spelbreker zijn en er zijn talloze kleine riviertjes die je telkens omhoog en omlaag laten gaan. Iets verder landinwaarts zijn deze “nadelen” minder prominent aanwezig. Of het echter leuker fietsen is, hangt af van persoonlijke voorkeur.

fietsen in Frankrijk Mont Saint Michel
La Velomaritime leidt u langs de geweldige Mont Saint Michel

In Noord-Frankrijk fiets je relatief vlak maar wel glooiend: zodra je een heuvel afdaalt, doemt de volgende alweer op. Het is nergens extreem steil of bijzonder interessant, maar voor liefhebbers van rust, ruimte en graanvelden is het heerlijk fietsen. In dit deel van Frankrijk zijn er ook talloze interessante kerken, kastelen en stadjes te ontdekken, en waarschijnlijk zul je er weinig toeristen tegenkomen.

In de heuvels van Bretagne, Normandië, de Champagne en de uitlopers van de echte berggebieden is het fantastisch fietsen, zolang je niet te veel riviertjes oversteekt. Na verloop van tijd worden de bergen groter, de hellingen steiler en de zweetdruppels talrijker.

Als je de bergen in gaat, zorg er dan in ieder geval voor dat je weet waar je aan begint: zorg voor een goede conditie, neem het rustig aan, zorg voor voldoende proviand (vooral water!) en een fiets met geschikte versnellingen voor bergachtig terrein. Neem op tijd rust, zelfs als je bijna de top bereikt hebt. Niets is zo vervelend als uitgeput zijn op de top en niet kunnen genieten van het uitzicht. Daarnaast kan vermoeidheid al snel gevaarlijk worden tijdens de afdaling. Hoewel het niet voor alle wegen geldt, kun je over het algemeen stellen dat de Vogezen, de Jura en het Centraal Massief tot de middelgebergtes behoren.

De geldigheid van de uitspraak “Hoe kleiner het weggetje, hoe steiler het is” kan niet altijd worden bevestigd, maar is doorgaans wel vaak het geval.

Het fietsen in het Centraal Massief biedt prachtige mogelijkheden. Langs de rivier de Tarn is het redelijk gemakkelijk omhoog te fietsen. Echter, het beklimmen van de causses vereist meer inspanning. Desalniettemin wordt dit gecompenseerd met een zeer mooie fietstocht. Indien mogelijk, wordt het aangeraden om het Centraal Massief, evenals de Vogezen, vanuit het westen te verkennen. In de Jura is het gemakkelijker om te fietsen van noord naar zuid.

Het hooggebergte is enkel geschikt voor ervaren fietsers. Het natuurschoon en de adembenemende vergezichten zijn overweldigend, maar dit komt niet zonder inspanning. De weg naar de top kan al snel 20 kilometer lang zijn en de hoogteverschillen zijn uitdagend. Het beklimmen van meer dan 1500 meter is geen uitzondering. Over het algemeen zijn de Alpen zwaarder dan de Pyreneeën. Een apart verhaal is de Mont Ventoux, die elke fietser ooit wil beklimmen, maar waar zelfs ervaren fietsers zich op stuk hebben gebeten. Wees gewaarschuwd.

Als je niet de grote bergpassen van de Pyreneeën wilt bedwingen, maar wel in de nabijheid van de bergen wilt fietsen, is de Katharen-Basken-route wellicht een goed idee.

Tot slot wil ik nog een woord wijden aan Corsica: hoewel de bergen niet zo hoog zijn, vergen de te beklimmen hoogtemeters vergelijkbare inspanningen als bij de echte Alpenpassen. Ook Corsica mag dus niet worden onderschat. Zelf heb ik nog niet gefietst op Corsica, maar heb wel vele langeafstandswandelingen daar gedaan. Ik vind het een fantastisch eiland en zal zeker terugkeren om het per fiets te verkennen. Fietsgidsen en routeboekjes voor fietsgebieden zijn verkrijgbaar bij de Fietsvakantiewinkel.nl.

fietsen op corsica uitzicht
fietsen op Corsica, prachtig maar zeker pittig

Fietsroutes in Frankrijk

Als u zelfstandig op fietsvakantie naar Frankrijk gaat kunt u gebruik maken van bestaande lange-afstand-fietsroutes. Hier onder volgt een lijst. Uiteraard is deze niet compleet.

Reisorganisaties voor Fietsvakanties in Frankrijk

Bent u klaar om te fietsen in Frankrijk, maar wilt u graag dat alles georganiseerd wordt zodat u zelf alleen nog maar hoeft te trappen? Geen zorgen, er zijn genoeg opties om uit te kiezen. Verschillende geweldige reisorganisaties bieden fietsvakanties aan in Frankrijk, langs zowel bekende als minder bekende routes. Ik geef u een overzicht van een aantal van deze organisaties, met daarachter een kleine selectie van hun Franse bestemmingen.

  • Eigen-Wijze Reizen: Fietsen langs de Loire, Bourgogne, Elzas, La Vélo Francette, Provence, 5-landen-tocht
  • ANWB Fietsvakanties: Loire-gebied, groeps-kampeerreis in Zuid-Oost Frankrijk
  • OAD Reizen: Fietsen langs de Loire, Bordeaux en de Medoc, Hart van de Lorraine
  • SNP Natuurreizen: Het land van Van Gogh, Fietsen langs de Morvan, Ardèche Langs oude spoorwegen, Fietsen langs de Landingsstranden
  • ACSI Kampeerreizen: 25-daagse Fietsreis Seine & Atlantique: Kampeer-trektocht met camper of caravan
  • Fietsrelax.nl: Loire a Velo, Velo Francette, Bretagne, Bourgondië en Canal de la Garonne
Fietsvakantie in Frankrijk bij Deauville
Deauville

Reisorganisaties voor Fietsvakanties

Hebt u interesse om een fietsvakantie in Frankrijk te boeken via een reisorganisatie? Dan kunt u eens kijken bij Eigenwijze Reizen, ANWB Fietsvakanties, OAD Fietsreizen, Djoser Fietsreizen of SNP Fietsreizen. Zij bieden individuele fietsvakanties aan, en sommige organisaties bieden ook groepsreizen voor fietsers. Vaak kunt u met eigen vervoer naar het startpunt gaan, of u kies voor een fietsvakantie in Nederland. Uw accomodaties en routes zijn vooraf bekend. U hoeft dan niet zelf meer uw fietsroute te plannen en kiest voor gemak.


Fietsvakantiewinkel.nl heeft alles voor fietsvakanties: routeboekjes, kookspullen, tenten en kleding.

fietsvakantiewinkel ad