De Franse streek Bourgogne (Bouorgondië) is goed bezig waar het de fietsroutes betreft. De lokale VVV heeft de jaagpaden langs riviertjes en kanalen gebruikt om een ‘Tour de Bourgogne’ te creëren. Bijna 800 kilometer vrijliggend fietspad en rustige lokale wegen. Minimale stijgingen en toch fietsen door een op en top frans landschap. 

 

De fietsroutes verbinden grote mooie steden als Dijon, Mâcon, Nevers en Auxerre met elkaar. En omdat de kanalen waarlangs met fietst vroeger zijn aangelegd om de Seine en de Loire te verbinden, doen de fietsroutes dat nu dus ook. Een gedetailleerde routebeschrijving met kaartjes en toeristische informatie is te downloaden vanaf de site Fietsen-in-Bourgogne.com.
 

kaartbourgogneGlobaal kunt u op het kaartje zien hoe de fietsroutes lopen. Voor het ontbrekende stukje van Dijon naar Beaune kan gebruik gemaakt worden van de Route des Grands Crus de Bourgogne

Nederlandse gids met dwarsverbindingen 

bourgotemanDe fietsgids Fietsen in Bourgondië sluit grotendeels aan op deze grote ronde van Bourgondië. Het raamwerk bestaat uit het Canal de Bourgogne van Dijon naar Migennes, het Canal de Nivernais van Migennes naar Decize en het Canal du Centre van Digoin naar Chalon-sur-Sãone.
 
Daarnaast zijn er verbindingsstukken tussen Decize en Digoin langs het Canal Latéral à la Loire en een oude spoorbaan, van Chagny naar Beaune en van Beaune door de beroemde wijngaarden van de Côte d’Or naar Dijon. Een extra aftakking van Chalon via Cluny naar Mâcon volgt Frankrijks mooiste Voie Verte langs een voormalige spoorlijn. Ook is er een afkorting van Tonnerre via Chablis naar Auxerre opgenomen. Tot slot zijn er extra lussen naar de historische plaatsen Vézelay en Semur-en-Auxois mogelijk.
 
De hoofdroute kent weinig hoogteverschil en met uitzondering van de Côte d’Or en een stuk van 20 km langs het Canal du Centre geen steile hellingen en is grotendeels verkeersvrij. Door het uitstekende spoorwegennetwerk in Bourgondië met gratis fietstransport kunnen deze stukken bovendien eenvoudig overgeslagen worden. Deze gids is dus geschikt voor korte en langere fietsvakanties voor jong en oud!