Fietsen langs het Canal du midi en Canal Lateral à la Garonne

Luc Oteman, Fietsen langs het Canal du Midi en Canal Lateral à la Garonne

Het Canal du Midi en het Canal de Garonne slingeren door het mooie Zuid-Franse landschap van Sète aan de Middellandse Zee naar Toulouse aan de Garonne, en dan door naar de Atlantische Oceaan. De 525 km lange fietsroute gaat daarbij dwars door enkele schitterende oude steden. Langs de kanalen is het goed toeven voor vissers,wandelaars en fietsers. Luc Oteman heeft voor de Nederlandse fietstoerist deze verkeersluwe, vlakke fietsroute opgeschreven in de gids ‘Fietsen langs het Canal du Midi en het Canal de Garonne’. Fietsers hoeven tijdens het fietsen geen angst te hebben om te verdwalen, met dank aan de heldere omschrijvingen en de duidelijke kaartjes.

De route loopt over de oude jaagpaden langs het kanaal en volgt vanaf Toulouse het Canal de Garonne, waarmee het Canal du Midi een directe verbinding met de Atlantische Oceaan heeft. Het laatste gedeelte naar Bordeaux gaat over een voormalige spoorlijn, de Voie Verte Roger Lapébie. Omdat beide kanalen nagenoeg op gelijke hoogte blijven, is deze fietsroute geschikt voor iedereen, jong of oud, getraind of niet. De fietsgids omvat uitgebreide trajectbeschrijvingen en daarnaast een inleiding over de geschiedenis van het Canal du Midi en zijn ontwerper Pierre-Paul Riquet. Verder ook veel informatie over de andere kanalen en de Voie Verte Roger Lapébie.

Achter in de gids zijn handige lijsten opgenomen met adressen van campings en andere overnachtingsmogelijkheden, evenals van fietsenmakers en -verhuurders. Eveneens opgenomen is algemene informatie over wegen, verkeer en fietspaden, fiets en uitrusting, kaarten en GPS, eten en drinken, klimaat, beste reistijd en natuur. Ten slotte ontbreken ook niet de nuttige (internet)adressen, een verklarende woordenlijst en een Frans Fiets-ABC, alsmede de informatie over hoe de route vanuit Nederland bereikbaar is.

De fietsroute is ruim 525 km lang, is in beide richtingen beschreven en voorzien van kaartjes 1:100.000. Ook een aftakking naar Narbonne, langs het Canal de Jonction en het Canal de la Robine, en een route langs de Rigoles d’Alimentation (de kanaaltjes die de watertoevoer naar het Canal du Midi verzorgen) zijn in de gids opgenomen. Het boekje is geheel in kleur en voorzien van een handig ringbandje zodat de pagina’s gemakkelijk zijn om te slaan. Het is te bestellen bij de Fietsvakantiewinkel en bij de Stichting Recreatief Fietsen. Van deze route is een gps track beschikbaar.

Met behulp van het Franse gidsje ‘Canal du Midi, à pied, à vélo’ kun je eveneens de fietsroute van Bordeaux aan de Atlantische Oceaan tot aan Sète aan de Middellandse-zee-kust fietsen. De tekst in het gidsje is weliswaar in het frans geschreven, maar de kaartjes zijn duidelijk genoeg. De route bestaat uit een tiental fietsetappes die samen de ruim 600 kilometer overbruggen.

Van Bordeaux tot Toulouse wordt gebruik gemaakt van de jaagpaden langs het Canal Latéral à la Garonne. Van Toulouse naar Sète wordt het Canal du Midi gevolgd. Een stevige fiets is noodzakelijk want niet alle jaagpaden zijn verhard. Er zijn prima spoorverbindingen tussen Bordeaux en Toulouse en tussen Toulouse en Beziers of Sète. Het vervoer van fietsen is veelal gratis.

Het gidsje bevat alle noodzakelijke info waaronder per etappe adressen van hotels, chambres d’Hôtes, gite d’étappes en campings.

Er is ook een fietsgidsje dat de fietsroute van Agde naar Toulouse beschrijft: Le Canal du Midi, uitgever Edisud. Dit gidsje kost rond de 15 euro op moment van schrijven en kan een goedkoper alternatief zijn als je het traject Toulouse – Bordeaux niet nodig hebt. 


Fietsvakantiewinkel.nl heeft alles voor fietsvakanties: routeboekjes, kookspullen, tenten en kleding.

fietsvakantiewinkel ad