De Limes-fietsroute volgt de voormalige noordgrens van het Romeinse rijk. De route biedt de trekkende fietser een praktische gids om op aantrekkelijke en relatief gemakkelijke manier dwars door Europa te koersen, naar de oostelijk gelegen landen.
Limes Fietsroute, fietsen van Nederland naar de Zwarte Zee
De route volgt in grote lijnen de vroegere noordgrens van het Romeinse Keizerrijk, van de Noordzee tot aan de Zwarte Zee (Limes is latijn voor Grens). Resten van de Limes en de bijbehorende verdedigingswerken zijn op veel plaatsen nog tastbaar aanwezig. Dit geeft een extra dimensie aan de uitdaging de route op eigen kracht in één keer of in meerdere tochten te volbrengen.
Dagetappes bepaalt u zelf aan de hand van aangegeven overnachtingsplaatsen. Langs zoveel mogelijk rustige wegen en paden komt men fraaie stadjes en vele bezienswaardigheden tegen. Globaal werd de Limes gedurende honderden jaren gevormd door de Rijn en de Donau, met tussen beide rivieren een syteem van wallen. Langs de hele linie lagen op afstand van 1 tot 2 uren gaans forten (Castellae) en wachtposten. Deze waren verbonden door stevig gefundeerde en vaak bestrate wegen. Veel Castellae hebben zich ontwikkeld tot steden, zoals bijvoorbeeld Alphen, Bodegraven, Utrecht en Nijmegen.
In Duitsland ondermeer Xanten, Keulen, Remagen en Regensburg. In Nederland zijn de resten van de Limes vooral terug gevonden in de vorm van fundamenten, gebruiksvoorwerpen en munten. In Duitsland zijn de resten van het wallen-systeem in het landschap nog duidelijk te zien en een aantal Castella is met wachttorens gerestaureerd.
Limes Route Deel 1, ca 1000 km van Katwijk naar Regensburg aan de Donau
De route begint in Katwijk en eindigt naar keuze in Regensburg of Passau. De lengte van de hoofdroute is ca. 1000 km langs overwegend kleine wegen en fietspaden door rivierdalen. Het hoogste punt is 500 meter. Deze route is ook geschikt voor degene die niet heel ervaren zijn in het lange-afstandfietsen. Voor de klimmers voert een alternatief routedeel door de Taunusheuvels. Naast Romeinse overblijfselen zijn er de slingerende weggetjes langs rivieren en de prachtige stadjes met vakwerkhuizen, die deze route aantrekkelijk maakt.
Limes Route Deel 2, ca 1100 km van Regensburg naar de Roemeense grens
Het tweede deel van de route volgt het populaire Donaudal via Passau en Wenen naar het minder bekende Hongarije.De hoofdroute komt dwars door Budapest en de legendarische Puszta. Een heuvelachtigere alternatieve rondrit leidt via het Balatonmeer naar Szeged.
Limes Route Deel 3, ca 1300 km dwars door Roemenië naar de Zwarte Zee
Deel 3 van de fietsroute doorkruist Transsylvanië met een grote boog oostwaarts over de Draculapas naar de beroemde kloosters van de Bukovina en leidt door Moldavië naar de Donaudelta. Na 1280 kilometer eindigt de route in de Romeinse havenstad Tomis, het huidige Constanta.
Meer informatie over deze fietsroute op www.europafietsers.nl.