Fietserpad: fietsen langs het Pieterpad

Wil je langs het Pieterpad gaan fietsen, en wel via de vernieuwde Fietserpad route? In dit artikel ga ik in op deze route en noem ik ook een aantal arrangementen voor de liefhebbers.

Onder de meeste fietsliefhebbers is het Pieterpad natuurlijk bekend. Dit 500 kilometer lange langea-afstandspad voor hikers strekt zich uit van Pieterburen tot aan de Sint Pietersberg.

Het moedigt wandelaars aan om door het vlakke Groningse landschap te trekken, langs de oevers van de Maas en de Vecht te dwalen, de heuvels van Salland en Limburg te beklimmen en door het coulisselandschap van de Achterhoek te wandelen. Ik liep het gehele Pieterpad een paar jaar terug in 2 weken, en ik vond het een geweldige route.

Fietserpad Kaart
kaart van het vernieuwde Fietserpad. © Uitgeverij Elmar

Misschien denk je wel, kan ik dit niet gewoon op de fiets doen? Met behulp van de fietsgids Fietsen Langs het Pieterpad wordt duidelijk: dat kan. Hoewel het exact volgen van het Pieterpad niet mogelijk is op de fiets vanwege beperkingen op sommige routes, biedt deze fietstocht een prachtig alternatief langs vergelijkbare landschappen aan de oostgrens.

Dit moderne Fietserpad van Ad Snelderwaard volgt vaak bewegwijzerde knooppunt routes, maar omvat ook verrassende, verborgen paden. Bovendien is de route in beide richtingen te fietsen. Uitgeverij Elmar heeft er 16 deeltrajecten van gemaakt, elk met een fietskaart waarop ook overnachtingsmogelijkheden en de originele wandelroute zijn aangegeven. Voor de fietskampeerders: ik heb het gehele Pieterpad gekampeerd, dus voor fietsers moet het zeker mogelijk zijn dagelijks een camping te vinden. B&B’s en hotels zijn er natuurlijk voldoende.

Fietsgids Fietserpad

Per traject van het Fietserpad deelt de routemaker zijn ervaringen onderweg en worden de hoogtepunten die je niet mag missen keurig vermeld. Over deze fietsgids:

 • De Fietserpad knooppunten route met gps
 • Van Pieterburen naar de Pietersberg
 • Van de Pietersberg naar Pieterburen
 • 16 uitneembare kaarten
 • ISBN 9789038926940
 • Uitgeverij Elmar BV
 • Verschenen 01-03-2020
 • 240 bladzijden
 • Let op: deze fietsgids past niet in een standaard stuurtas, zoals de routeboekjes van Europafietsers en Uitgeverij Benjaminse dat wel doen.
 • Te koop bij De Fietsvakantiewinkel

Fietserpad Arrangementen: verzorgd fietsen langs het Pieterpad

Als je kampeert, of handig bent met de Booking of AirBNB app kun je de overnachtingen tijdens je Fietserpad vakantie prima zelf uitvogelen en fietsen langs de bekende knooppunten. Word je echter graag ontzorgd en vind je het prettig om vooraf te weten waar je overnacht, dan zijn er bij diverse reisorganisaties fiets-arrangementen langs het Pieterpad te boeken. Veel reisbureaus zijn zich namelijk bewust geworden van de populariteit van het Pieterpad onder fietsers en hebben daarom deze reizen samengesteld. Deze arrangementen omvatten vooraf geboekte overnachtingen, en in sommige gevallen zijn ontbijt en diner ook inbegrepen. De specificaties van deze arrangementen variëren, waaronder ook de dagelijkse fietsafstanden.

Veelal wordt het Fietserpad gevolgd, of de reisorganisatie heeft zelf een GPS-route bedacht die dicht langs het Pieterpad loopt. Bij de reisdetails kun je precies zien wat je kunt verwachten.

 • SNP Natuurreizen heeft het Fietserpad in tweeën gesplitst: een Pieterpad Deel I en een Pieterpad Deel 2. Natuurlijk kun je ze beide (aansluitend) boeken. Het eerste deel van het Fietserpad duurt 5 dagen, het tweede 7 dagen. SNP Reizen geeft korting als je zelf je bagage in fietstassen meeneemt (meestal zijn arrangementen inclusief bagagevervoer). Let op: je begint hier in Limburg en fietst noordwaarts.
 • Fietsrelax.nl, onderdeel van De Fietsvakantiewinkel, presenteert eveneens het complete Pieterpad fietsen als een 11-daagse individuele pakketreis. Je reis begint in Pieterburen en eindigt in Maastricht, met dagelijkse afstanden variërend tussen 50 en 70 kilometer. De accommodaties zijn drie- en viersterren hotels, inclusief ontbijt. Andere maaltijden zijn niet opgenomen, maar het arrangement omvat wel een Nederlandstalige routebeschrijving en bagagevervoer.
 • Fital Fietsreizen biedt de gehele ‘Pieterpad op de fiets van Pieterburen naar Maastricht’ route als arrangement aan. Voor bagagetransport wordt gezorgd, en je kunt kosteloos parkeren bij het hotel waar je start. Op hun website zie je het exacte programma van dag tot dag en de afstanden.
 • ECKTIV Reizen heeft een busreis-fietsvakantie langs het Pieterpad. Een ontspannen fietsavontuur van 10 dagen langs het Fietserspad, een route die nauwgezet de route van het Pieterpad volgt door prachtige natuurgebieden en langs historische stadjes. Bezoek hun website.
 • Actief door Europa (ADE) tot slot biedt ook het volledige Fietserpad. Deze 11-daagse fietsvakantie Pieterpad per fiets telt 9 fietsetappes. Huurfiets of het huren van een e-bike is mogelijk. Zie website.
Sint Odiliënberg langs het Fietserpad
Sint Odiliënberg langs het Fietserpad

Wil je meer lezen over het aanbod van de genoemde reisorganisaties voor fietsvakanties? Dat kan, ik schreef eerder al over Fietsrelax, SNP Fietsreizen en Fital Fietsvakanties, Tot een tijdje geleden bood ook ANWB fietsvakanties over deze route aan, maar zij zijn hier helaas mee gestopt.

Andere fietsvarianten van wandelpaden

Dat andere beroemde Nederland-doorkruisende wandelpad, het Trekvogelpad, heeft nog geen variant voor Fietsers. Het Trekvogelpad loopt van Bergen aan Zee naar Enschede, van west naar oost dus. Wie weet wordt ook voor dit pad een variant voor fietsers uitgegeven. De route is er mooi genoeg voor, vind ik.

Mocht je het Fietserpad (soms ook wel Pieterfietspad genoemd) gaan doen wens ik je vast veel plezier!


Fietsvakantiewinkel.nl heeft alles voor fietsvakanties: routeboekjes, kookspullen, tenten en kleding.

fietsvakantiewinkel ad