Midden-Frankrijk Fietsroute

Tussen Bordeaux en Genève hebben Frank Fiselier en Jan Blankespoor een fietsroute uitgezet over rustige fietsweggetjes door de mooiste delen van Frankrijk. Deze ‘Midden-Frankrijk-route’ is ongeveer 1000 km lang. In de fietsgids behorende bij de route is de Midden-Frankrijk-route in beide richtingen beschreven. Daardoor is het mogelijk om de route naar eigen believen te combineren met andere, bestaande routes uit het Fietsweb. Zo creëert ieder dus zijn eigen Tour de France. Daarvoor heeft u echter wel wat (vakantie)tijd nodig. 

Ook als zelfstandige route is de Midden-Frankrijkroute een fietsvakantie waard, eventueel gecombineerd met de fietsroutes van Veloland Schweiz, waarop de route in Geneve aansluiting heeft.

Midden Frankrijk Fietsroute Gids

De Midden-Frankrijk-route is ronduit een pittige fietsroute, voor de echte doorzetter. Het Centraal Massief wordt van oost naar west of van west naar oost overgestoken. Het Centraal Massief is een uitgestrekt bergachtig gebied iets rechts onder het midden van Frankrijk. De meeste grote Franse rivieren (Loire, Dordogne, Lot, Allier) ontspringen er. U zult ze allemaal één of meerdere keren kruisen en dat betekent klimmen en dalen, en al hebben de routemakers het wel geprobeerd, dat gaat niet altijd even geleidelijk.

Wel is er voor gezorgd dat via enkele beschreven alternatieven de zwaarste hellingen kunnen worden vermeden, zij het dat hier dan van wat drukkere of minder spectaculaire wegen gebruik wordt gemaakt. Het hoogste punt van de route ligt overigens niet eens in het Centraal Massief, maar in de Jura (ruim 1400 m boven zeeniveau).

Behalve het Centraal Massief valt er van veel moois te genieten in de uitgestrekte wijngebieden van Bordeaux en de Bergerac, het schitterende dal van de Lot, vele schilderachtige dorpjes, en spectaculaire uitzichten in de Jura. Door het afwisselende karakter en het doorgaans zonnige klimaat is de fietsroute een aanrader voor elke doorgewinterde vakantiefietser. 

Het boekje van de Midden-Frankrijkroute biedt naast de fietsroute ook informatie over de omgeving, overnachtingsmogelijkheden in alle soorten en maten, adressen van VVV-kantoren en mooie foto’s om alsvast in de stemming te komen.

Meer informatie over deze pittige fietsroute is te vinden op de site van de Europafietsers.

Van deze fietsroute is een GPS-track beschikbaar.


Fietsvakantiewinkel.nl heeft alles voor fietsvakanties: routeboekjes, kookspullen, tenten en kleding.

fietsvakantiewinkel ad