IJzeren Gordijn Fietsroute

Iron Curtain Trail / Radweg Eiserner Vorhang / IJzeren Gordijn Fietsroute

Het project Iron Curtain Trail is een samenwerking tussen maar liefst 20 landen, waaronder 14 lidstaten van de EU, en voert de fietser langs het voormalige IJzeren Gordijn.

Vanaf de Barentszzee loopt de fietsroute langs de Noorse en Fins-Russische grens naar de Oostzee, langs de kust van Estland, Letland, Litouwen, Kaliningrad, Polen en de voormalige DDR. Vanaf Lübeck voert de route dwars door Duitsland naar het zuiden tot aan de Beiers-Tsjechische grens. Vervolgens over de vlaktes van het Boheemse Woud, door Moravië en de Slowaakse hoofdstad Bratislava. Wenen wordt op korte afstand gepasseerd. Langs de zuidelijke grens van Hongarije leidt de weg door Slovenië, Kroatië en Servië. Ten slotte wordt de fietser door Bulgarije, Macedonië en Griekenland tot op het noordelijkste puntje van Turkije gevoerd, tot aan de Zwarte Zee kust.

De route loopt via een aantal nationale parken met een interessante flora en fauna, en doorkruist een verscheidenheid aan unieke landschappen die het gevolg zijn van de oude grenzen (de voormalige grensgebieden waren meest verboden voor ‘publiek’, waardoor deze gebieden vrijwel onaangetast zijn gebleven). De route verbindt talloze monumenten, musea en outdoor faciliteiten, die herinneren aan de geschiedenis van de deling van Europa, en aan de vreedzame revolutie die een eind maakte aan die deling.

De route is beschreven in drie fietsroute-gidsjes van Bikeline. Uiteraard ook nu weer hoge kwaliteit, veel info en goede kaartjes.

Deel 1, Van de Poolcirkel tot aan de Duitse grens

Deel 2, Het Duitse traject

Deel 3, van de Duitse grens tot aan de Zwarte Zee

Van het noordelijke deel van deze route is een GPS-track beschikbaar.


Fietsvakantiewinkel.nl heeft alles voor fietsvakanties: routeboekjes, kookspullen, tenten en kleding.

fietsvakantiewinkel ad