Fietsroutes in Polen

Polen staat niet bekend om zijn uitgebreide fietsroutenet. Toch zijn er ook in Polen veel mogelijkheden om te fietsen over rustige weggetjes. Uitgeverij Kettler geeft bijvoorbeeld de tweedelige gids ‘Polen per rad’ uit, Bikeline heeft een routegidsje van de Oostzeeroute, en Polen zelf bouwt aan de totstandkoming van een aantal greenways, waarvan er een paar al gebruiksklaar zijn: 

 

Amber Trail Greenway

De Amber Trail Greenway is een fietsroute van de Hongaarse hoofdstad Budapest naar Gdansk in het Noorden van Polen. Belangrijke Poolse steden als Warschau en Krakau worden onderweg aangedaan. De fietsroute volgt de oude handelsroute van de Baltische naar de Adriatische Zee, die gebruikt werd om amber te vervoeren.

 

De Amber Trail Greenway verbindt beroemde historische steden met elkaar, onderweg voerend door het mooiste landschap. Vanaf de start in Hongarije (o.a. de Donau-vallei), via de architectonisch interessante grensstreek tussen Hongarije en Slowakije, allerhande verschillende landschappen, voert de route de fietser naar de Karpaten in Noord-Slowakije en Zuid-Polen. In Polen gaat de route verder via Krakow en Warschau naar Gdansk aan de Oostzee.

 

De fietsroute is gedeeltelijk bewegwijzerd, en voert zo veel mogelijk over landelijke weggetjes, fietspaden en lokale B-wegen. Meer informatie over de route, de stand van zaken betreffende de bewegwijzering en de te gebruiken kaarten is te vinden op www.greenways.pl. Een hele goede folder is te downloaden via deze website (Opslaan via ‘Options’ linksboven, bestand uitpakken en uitvoeren.) In de folder kaartjes, routebeschrijvingen, cultuurhistorie, en andere informatie, in het Engels en het Pools). Algemene informatie over de Amber Trail op de websites greenways.pl en http://www.ambertrail.info.

 

Pomerania Greenway

Deze 870-km-lange fietsroute voert de fietser door de the post-glaciale landschappen van centraal en oost Pomerania in Noord-Polen, langs honderden door het ijs (12000 jaar geleden) in het landschap uitgesleten meren. De Drawskie-, Bytowskie- en Krajenskie-regio’s bieden de fietstoerist ontelbaar veel recreatieve mogelijkheden: watersport, natuur, cultuur.

 

Oder River Trail

De Poolse Oder River Trail is een 700 km lang netwerk van fietsroutes langs de Oder, de Duits-Poolse grensrivier. De fietsroute voert door de mooiste landschappen. De charme van deze fietsroute ligt in de combinatie van natuur (de oude rivierbeddingen, waarin complete ecosystemen huizen in het moeras), historische plekjes en mooie vergezichten. De route verbindt een aantal Poolse Nationale Parken, waaronder het Warta-delta Nationaal Park, het Krzesinski Landschapspark, en vele andere natuur- en wildreservaten.

 

Meer informatie over deze groene fietsroutes in Polen vindt u op http://www.greenways.pl/.

 

Krakow – Wenen Greenway

 

Meer informatie over de Greenway van Krakow naar Wenen vindt u hier.