U overweegt de LF Zuiderzeeroute te fietsen: een goed plan! Ik vond het zelf een prachtige en verrassende tocht. Als je oude kaarten van het Zuiderzeegebied bekijkt, kun je je haast niet voorstellen hoeveel er is veranderd in de afgelopen tweeduizend jaar. In de tijd van de Romeinen kon je nog over land van Noord-Holland naar Friesland lopen. Door overstromingen ontstond de Zuiderzee, maar mensenhanden drongen haar terug en maakten er het IJsselmeer van zoals we dat nu kennen. Hoe bijzonder is het om te fietsen in dit gebied!
LF Zuiderzeeroute: Rondje IJsselmeer
Tijdens dit ‘rondje IJsselmeer’ kom je veel historische elementen tegen die de impact van de waterhuishouding op het land nog laten zien.
Niet alleen fiets je over grote stukken ingepolderd land en waterbouwkundige werken, maar ook maak je kennis met wat de Gouden Cirkel wordt genoemd: een aaneengeregen ketting van vissersdorpen, VOC- en Hanzesteden, vestingsteden, verdedigingslinies, musea, kerken en kastelen.
De route is 440 kilometer lang. De bestaande LF21, LF22 en LF23 fietsroutes vormden de basis. Vanuit Amsterdam ga je langs prachtige, traditionele dorpen als Monnickendam, Volendam en Edam richting de 32 kilometer lange Afsluitdijk. Tot nader order is het fietspad op de dijk vanwege werkzaamheden gesloten, maar er rijden gratis fietsbussen.
De uitgestrekte vergezichten over het water brengen je naar Friesland, waar je langs dijken, weidse polderlandschappen en boerderijen met rieten daken doorfietst naar het voormalige eiland Schokland met al zijn archeologische schatten. Dan ga je door naar de middeleeuwse Hanzestad Kampen, waar de IJssel uitmondt in het IJsselmeer. Verderop pak je nogmaals een stukje Flevoland mee, het nieuwe land.
Terug op het vasteland wachten pareltjes als Spakenburg en verderop Naarden. Je fietst aantrekkelijke kilometers door weidse graslanden met daarboven oneindige wolkenluchten. Het Gooimeer gaat over in het IJmeer en dan verschijnt het indrukwekkende Muiderslot in het blikveld. Dan is het niet ver meer naar Amsterdam. Je historische reis langs de Zuiderzee is letterlijk rond.
Wat u kunt verwachten van de LF Zuiderzeeroute
Dit ‘rondje IJsselmeer’ leidt je door een rijke historie van een veranderd landschap. De Zuiderzee, die pas vorige eeuw is getemd door het plaatsen van de Afsluitdijk, heeft diepe sporen achtergelaten in het gebied. Met de Zuiderzeeroute ontdek je wat de krachtmeting tussen mens en natuur heeft opgeleverd.
Niet alleen fiets je over grote stukken ingepolderd land en waterbouwkundige werken, maar ook maak je kennis met wat de Gouden Cirkel wordt genoemd: een aaneengeregen ketting van vissersdorpen, VOC- en Hanzesteden, vestingsteden, verdedigingslinies, musea, kerken en kastelen. Tijdens de 440 kilometerlange route kom je door weidse polderlandschappen met boerderijen met rieten daken, maar ook bezoek je middeleeuwse handelssteden, het voormalige eiland Schokland en vele karaktervolle vissersdorpen.
Rondje IJsselmeer / Zuiderzeeroute Arrangementen
Er zijn diverse reisorganisaties die fietsarrangementen voor (ongeveer) deze route aanbieden, waarbij accommodaties en vaak ook bagagetransport geregeld zijn. De optie voor het huren van fietsen kan variëren, evenals het aantal sterren van de hotels, enzovoort. Vergelijk de fietsarrangementen van:
- Fietsrelax.nl: bekijk het arrangement
- Eigen-Wijze Reizen: bekijk het arrangement
- Fital: bekijk het arrangement
- TUI Reizen: bekijk het arrangement
- SNP Natuurreizen: bekijk het arrangement
- ANWB Reizen: bekijk het arrangement
Op de website van de LF Zuiderzeeroute vindt u veel meer informatie, dagetappes en reisverhalen. U kunt via de site ook het fietsgidsje betellen. Dat kan eventueel ook via de Fietsvakantiewinkel.nl/LF-Zuiderzeeroute.
Ik fietste de LF Zuiderzeeroute zelf in 2002 (met met Texel- en Vlieland-variant) en heb daar een kort verslagje en wat foto’s over geplaatst op mijn andere fietsvakantie-website. En op deze pagina aldaar vindt u oom eer informatie over dit nieuwe ‘Rondje IJsselmeer voor fietsers’.