Praag – Wenen Greenway

De Praag-Wenen Greenway verbindt, de naam zegt het al, Praag en Wenen met elkaar over een zo autoluw mogelijk traject. De totale afstand van het wandel- en fietsroutes-netwerk is ruim 400 kilometer. Reizigers kunnen wandelen of fietsen tussen historisch belangrijke steden, romantische kastelen, kerken en abdijen. Naast al deze geschiedenis voert de route ook nog eens door een van de meest mooie streken in Europa. De route gaat van de Vltava in Zuid-Bohemen naar de Dyje in Zuid Moravië.

De flora en fauna in de regio’s waar de Praag-Wenen-Greenway doorheen voert is minstens zo rijk als de lijst van de hostorische monumenten lang is. Onderweg komt de fietser langs en door verschillende landschapsreservaten. Zeldzame watervogels, alpiene begroeiing, orchideeën en zeldzame uilensoorten in het Palava-gebergte, en enkele goed bewaarde moerasgebieden met hun natuurlijke rijkdom in de vorm van watervogels en waterplanten. In de bossen en op de steppe leven wilde dieren waar we in Nederland alleen maar van kunnen dromen.

De fietsroute Praag – Wenen Greenway

Praag – Tabor, langs de rivier Vltata [Kaart 1]
In de vallei van de Vtlata wisselen diepe canyons, golvende heuvels en nog niet verpeste dorpen en steden elkaar af. Kastelen en kerken liggen verspreid in het landschap.

Tabor – Cesky Krumlov – Trebon – Jindrichuv Hradec [Kaart 2]
Aan de voet van het Sumava gebergte volgt ook dit deel de Vltata, helemaal naar de bronnen. Oude boerderijen, mooie goed onderhouden bossen en prehistorische forten versieren de heuvels rondom de Vltata-vallei. Rotsformaties glinsteren in het zonlicht door kleine stukjes kristallen. Dankzij de oude handelsweg van het Midden Oosten naar West-Europa, leefde dit deel van de Bohemen in de Middeleeuwen een wild leven, met als gevolg vele kastelen, kerken en verstevigde stadsmuren.

Slavonice – Dacice – Telc [Kaart 3]
Dit stuk van Tsjechië was één van de laatste stukken land waar mensen zich settelden. Het gebied is opgebouwd rondom de steden Telc, Slavonice en Dacice. Verstevigde stadsmuren van Middeleeuwse makelij rondom pleisterplaatsen die aan de handelsroutes snel groter werden.

Vranov nad Dyji – Znojmo [Kaart 4]
De rivier Dyje was duizenden jaren een natuurlijke grens, bewaakt door grote Middeleeuwse kastelen. Tegenwoordig staat de regio bekend om zijn wijnen, die overigens al vanaf de Romeinse tijd hier gemaakt worden. De route volgt ook grotendeels de loop van de rivier.

Mikulov – Lednice – Valtice [Kaart 5]
Het heuvelachtige landschap (Palavia gebergte) met zijn steppe-flora is een bijzonderheid op zich. De wijnranken voegen daar nog een lekker tintje aan toe.

Poysdorf – Zisterdorf – Wolkersdorf – Wenen, het Oostenrijkse Wijngebied [Kaart 5]
Het gebied boven Wenen staat bekend om zijn goede en mooie fietspaden en wandelroutes. De dorpen worden voornamelijk bewoond door wijnboeren die trots zijn op hun wijn en hun streek. 

Meer informatie over en routebeschrijvingen met gedetailleerde kaartjes van deze fietsroute vindt u op greenways.by


Fietsvakantiewinkel.nl heeft alles voor fietsvakanties: routeboekjes, kookspullen, tenten en kleding.

fietsvakantiewinkel ad