Rondje Nederland fietsen: LF Ronde van Nederland

De LF Ronde van Nederland; een wekenlange fietsvakantie in ons eigen Nederland! Het Rondje Nederland fietsen is iets dat elke vakantiefietser, hoe ervaren ook, eens zou moeten doen. Ons land is prachtig, en gedurende deze 1373 kilometer kom je waarschijnlijk in dorpjes en regio’s waar je nooit eerder bent geweest.

Ik fietste deze route een aantal jaren geleden (ik woon inmiddels in startpunt Arnhem) en heb verderop deze pagina een aantal foto’s toegevoegd. Ik heb hem in 2x gefietst, eerst van Arnhem via de zuidkant naar Den Haag, en jaren later vanaf Den Haag de noordkant opgepakt. Het is een rondje, dus je kunt overal op de route beginnen natuurlijk.

Fietsgids Rondje Nederland Fietsen

Het startpunt van het fietsgidsje Ronde van Nederland bevindt zich in het groene en heuvelachtige Arnhem., een stad die prima met het OV te bereiken is. De LF Ronde van Nederland is samengesteld aan de hand van fietsknooppunten, aangevuld met informatie over accommodaties en achtergrondinformatie.

Fietsgids Rondje Nederland Fietsen

De gids omvat in totaal 48 trajectkaarten. Zelf heb ik de geheel route gekampeerd en dat ging prima. Voor campings kan ik de Archies app van harte aanraden. De routegids is te bestellen bij de Fietsvakantiewinkel.

Voor velen zal het afleggen van de bijna 1400 kilometer lange route in één keer niet haalbaar of wenselijk zijn. Gelukkig kan de route gemakkelijk worden opgesplitst in verschillende etappes, en het gebruik van het openbaar vervoer, zoals de trein, biedt een handige manier om van en naar de route te reizen. Zo kun je het Rondje Nederland Fietsen over verschillende vakantieperiodes verdelen. De GPX files kun je downloaden op NederlandFietsland.nl.

Het Rondje Nederland fietsen is opgebouwd uit aan elkaar geknoopte LF-Routes. Achtereenvolgens fiets je de LF3 Maasroute, LF7 Oeverlandroute (let op: de bordjes van de LF7 Oeverlandroute zijn er inmiddels niet meer), LF13 Schelde-Rijnroute, LF Kustroute, LF14 Saksenroute en de LF4 Midden-Nederlandroute. Redelijk bewegwijzerd dus maar ik raad toch aan ook op een GPS-systeem en/of routeboekje te fietsen.

Verken met de Ronde van Nederland de diverse landschappen die ons kleine kikkerlandje te bieden heeft, van de Noordzeekust tot de Achterhoek, en van de Groningse wierden tot de Brabantse vennen. Onderweg kom je langs karakteristieke dorpen en steden, fijne uitspanningen en andere horeca-gelegenheden, duinen, dijken, bossen, polders, rivieren, heide en heuvels en fraai gelegen campings; deze route biedt een rijkdom aan variatie in natuur en omgeving.

De Ronde van Nederland is opgeknipt in 21 etappes van 50 tot 75 kilometer, maar je bent natuurlijk helemaal zelf de baas over je dagafstanden.

Oorkonde

Wist je dat je een oorkonde kunt verdienen als je het gehele ronde Nederland hebt gefietst? Als bewijs dien je onderweg op een aantal vastgestelde punten een foto te maken, bij voorkeur eentje waar je zelf ook op staat. Deze plekken zijn te vinden op de site van NederlandFietsland. Als je in je eentje fietst kun je iemand vragen een foto te maken, of maak er alleen een van je fiets, dat wordt ook geaccepteerd.

Eenmaal thuis vraag je de persoonlijke oorkonde aan en als je wilt kun je ook opgenomen worden in de Eregalerij Ronde van Nederland. Ik heb deze oorkonde zelf overigens niet, want ik was al snel een verplichte foto vergeten te maken 🙂

Rondje Nederland fietsen via een reisorganisatie

Waarschijnlijk is het de lange afstand die fietsvakantie-reisorganisaties er van weerhoudt om een arrangement langs de LF ronde van Nederland aan te bieden. Ik heb ze in elk geval niet kunnen vinden. Te weinig mensen hebben denk ik zin om 3 weken achter elkaar te fietsen.

Mogelijk bieden organisaties als Eigenwijze Reizen, Fietsrelax en SNP Natuurreizen wel deeltrajecten aan, bijvoorbeeld langs de kust.

Lees meer over bekende reisorganisaties voor fietsvakanties als Eigenwijze Reizen, SNP Natuurreizen en ANWB Fietsvakanties en de fietsvakanties van TUI, die natuurlijk ook diverse fietsvakanties in het buitenland aanbieden. Voor korte fietsarrangementen kun je kijken bij Fletcher Klavertje Vier; hierbij fiets je van hotel van hotel. Aanbod in diverse mooie fietsregio’s van Nederland!

Foto’s van de LF Ronde van Nederland

Ik fietste de route jaren terug en heb er van genoten. Uiteraard neem ik altijd veel te veel foto’s; ik deel er graag enkele zodat je een beetje een indruk krijg van de route. Ik heb elke avond gekampeerd maar heb helaas geen lijstje meer campings meer. Via Booking.com kun je natuurlijk zelf van tevoren alle hotels en B&B’s vastleggen, maar dan zit je wel vast aan bepaalde dagafstanden.

Haventje in Vlissingen
Vlissingen
Pont rondje Nederland Fietsen
met de pont
Veel water tijdens de LF Ronde van Nederland
aan rivieren en water geen gebrek
Kasteeltuinen Arcen
Kasteeltuinen Arcen
Nijmegen
Nijmegen
Koe tijdens Rondje Nederland fietsen
Koe doet raar
Ezels in de wei
Nieuwsgierige dieren overal tijdens het Rondje Nederland fietsen

Ronde van Nederland met de racefets

Sommige lezers zullen de LF Ronde van Nederland misschien willen wielrennen. Ik heb niet meer zo helder voor ogen of dit problemen op zal leveren. Volgens mij is het leeuwendeel van de route verhard of minimaal gravel. Zonder gekke weersomstandigheden moet het denk ik mogelijk zijn om het Rondje van Nederland te wielrennen. En mocht je ergens met de racefiets niet verder kunnen kun je via Google Maps zo een omweg vinden natuurlijk.


Fietsvakantiewinkel.nl heeft alles voor fietsvakanties: routeboekjes, kookspullen, tenten en kleding.

fietsvakantiewinkel ad