De Saale Radweg

De Saale Radweg loopt van de bron van de Saale bij Zell-im-Fichtelgebirge tot de monding bij Barby in de Elbe. De route is in het noordelijke deel goed te fietsen. Dichter bij de bron is het zwaarder maar wel erg mooi. De route is minder geschikt voor kinderen (of aanhangwagentjes) vanwege de soms matige stukken wegdek en stevige klimmetjes. De route gaat over rustige wegen en fietspaden, meestal verhard of semi-verhard.

De Saale-fietsroute is een mooie route vanaf de Naab langs de Saale en zijriviertjes, voor een groot deel door voormalig Oost-Duitsland. Tussen deze twee stroomgebieden ligt het Fichtelgebergte. Hier fietst het redelijk pittig, maar wel mooi. Veel natuurschoon onderweg, rivieren, grote stuwmeren in de bovenloop van de Saale en bergen. Voor de kwaliteit van de wegen hoef je niet bang te zijn (geen lekke banden, geen gebroken spaken of vergelijkbaar ongemak) al hos je wat harder dan in het westen. Er is vrij veel onverhard, met name in het middenstuk van de fietsroute.

De Stichting Europafietsers geeft een brochure uit die dit traject ondersteunt. Aangeraden wordt ook het Bikelinegidsje van de fietsroute aan te schaffen. Zie ook de website saalerradweg.de voor de etappes.


Fietsvakantiewinkel.nl heeft alles voor fietsvakanties: routeboekjes, kookspullen, tenten en kleding.

fietsvakantiewinkel ad