Euroradweg-R1

De Euroroute R1 is met recht een Euroroute: De 3500 km lange fietsroute voert van Boulange sur Mer in Frankrijk, via België en Nederland (LF 1 en LF 4) naar Arnhem. Van Arnhem naar Berlijn dwars door Duitsland. Na Berlijn steekt de route de Duits-Poolse grens over en vervolgt zijn weg naar de Baltische Staten door Noord Polen en Kaliningrad.

De route eindigt uiteindelijk in St Petersburg. Wie het gehele traject in één keer wil fietsen, heeft veel tijd nodig. Fietsers die niet zoveel tijd aaneengesloten hebben, kunnen de R1 in deeltrajecten doen. Bijvoorbeeld van Nederland naar Berlijn (ca. 800 km vanaf de Nederlands/Duitse grens) of van Berlijn naar Gdansk (eveneens ca. 800 km).

De fietsroute R1 is voor een groot deel al bewegwijzerd. Aan de trajecten die momenteel nog niet zijn bewegwijzerd (Rusland en Letland) wordt gewerkt.  Aan de hand van kaarten en een plaatsnamenlijstje is de weg evenwel goed te vinden.

Het Duitse deel van de Euroradweg R1 is beschreven in een Bikelinegidsje. De routebordjes op dit traject variëren nogal in vorm, waaraan je duidelijk kunt zien dat er verschillende organisaties in verschillende tijdspannes aan de slag zijn geweest: paddestoelen, paaltjes met groene en soms rode letters, en nog veel meer soorten fietsbordjes. Dit kan wel eens tot verwarring leiden. Hoewel de route dus in Duitsland geheel bewegwijzerd is, is het door het ontbreken, slechtleesbaarheid, of verdraaien van bordjes niet mogelijk de route te rijden zonder kaart of routeboekje.

De route voert de fietser dwars door Duitsland. Het karakter van de fietsroute is dan ook niet simpel aan te geven. Zeker is echter dat de route je een goed beeld van verschillende Duitse gebieden geeft. De fietsgebieden waar de fietser doorheen komt zijn ook goed te befietsen in een korte vakantie:

  • Westfalen (rondom Münster), een wat vlak op Oost-Nederland gelijkend gebied
  • Het Teutenberger woud, niet al te hoog met een golvend gebied als doorsteek naar de Harz
  • De Harz, een middengebergte waar de route langs de noordrand voert. Geen hoge beklimmingen maar wel pittig fietswerk. Mooie uitzichten en stadjes
  • Oost-Duitsland met zijn in-opbouw-zijnde economie maar ook wel wat minder fraaie steedse gebieden. Een erg rustig landschap
  • De grote steden en rivieren in de buurt van Berlijn

Het fietsen is, behalve circa 100 km in de Harz, niet echt zwaar. Er wordt wel redelijk zigzaggend over de kaart gegaan, om zo de rustigste en mooiste weggetjes te benutten. Dankzij de stille wegen kan je veel dieren waarnemen, hertjes, marters, hazen en konijnen en een keur aan vogels.

Na Berlijn steekt de route de Duits-Poolse grens over en vervolgt zijn weg via Gdansk naar Kaliningrad. Eenmaal in de Baltische staten aangekomen kunt u genieten van de gastvrijheid en de nog niet door andere toeristen verpeste natuurgebieden en mooie dorpen. In Estland en Litouwen fietst u over de landelijke fietsroutes aldaar. Als u uiteindelijk via Tallinn of Tartu de Russiche grens nadert, nadert u ook het einde van de fietsroute. Deze eindigt namelijk uiteindelijk in St Petersburg, met een uitloop naar Helsinki. Van dit traject is bij de Europafietsers een brochure te bestellen met handige tips en de globale routebeschrijving. Sinds augustus 2010 is er ook een officiele routegids voor het traject Berlijn – Litouwen en Litouwen – St.-Petersburg.

Meer informatie over de Euroradweg R1 vindt u op de site www.europaradweg-r1.de.

Van deze fietsroute is een GPS-track beschikbaar.


Fietsvakantiewinkel.nl heeft alles voor fietsvakanties: routeboekjes, kookspullen, tenten en kleding.

fietsvakantiewinkel ad