De Groene weg naar de Middellandse Zee


De fietsroute ‘De groene weg naar de Middellandse Zee’ begint in het makkelijk bereikbare Maastricht en gaat via België, Luxemburg en Oost-Frankrijk naar het voormalige vissersplaatsje Saintes Maries-de-la-Mer aan de Franse zuidkust. De 1230 km lange weg is af te leggen zonder gebruik te maken van hoge paswegen in Vogezen, Jura en Alpen.

U komt niet hoger dan 600 meter en dat slechts enkele malen. Druk verkeer en al te grote steden worden vermeden. Wat u aan cultuurschatten onderweg tegenkomt wordt vermeld in de gids, maar de nadruk ligt op de ongekende stilte van de natuur en het nagenoeg ontbreken van snelverkeer in stadjes en dorpen. Behalve de hoofdroute zijn er een drietal alternatieve routes toegevoegd. Zo kunt u op een andere manier door de Ardennen rijden of desgewenst een ander eindpunt aan de Middellandse Zee kiezen (Narbonne), of een extra rondje door het natuurpark van de Camargue fietsen.

De Groene Weg fietsroute bestaat uit twee delen:

Deel 1: van Maastricht naar Marnay (615 km) met een even lang Ardennenalternatief
Deel 2: van Marnay naar Stes. Maries-de-la-Mer (615 km) met alternatief naar St.Pierre-sur-Mer bij Narbonne (277 km) en een ronde door het natuurpark Camargue (55 km).

Beide gidsen zijn geheel uitgevoerd in kleur en voorzien van kleurenkaartjes 1:150.000, stadsplattegrondjes, hoogteprofielen en heen- en terugbeschrijving. Dat laatste maakt de route ook geschikt voor hen die liever willen terugfietsen. De routeboekjes zijn te bestellen bij de Fietsvakantiewinkel.

Routegids De Groene Weg naar de Middellandse Zee deel 1
Routegids De Groene Weg naar de Middellandse Zee deel 1

De Groene weg naar de Middellandse Zee Deel 1, van Maastricht naar Marnay

De hoofdroute verlaat Maastricht zuidwaarts langs de Maas en slingert al snel omhoog de Ardennen in. Dat is inderdaad even werken, maar de spectaculaire uitzichten maken alles goed. Bovendien bent u meteen goed ingefietst voor de rest van het traject. Via het hoogste punt van 560 meter daalt u af naar de Amblève en fietst weer geleidelijk langs de Lienne omhoog naar een golvend plateau met bossen en weiden.

Ter hoogte van Bastogne is het zwaarste achter de rug en duikt u Luxemburg in. Via de Sûre en Alzette gaat het langs de stad Luxemburg naar Bettembourg en dan Frankrijk in. Daar volgt het rustig golvende landschap van de Lorraine met eenzame dorpjes, fel-gele koolzaadvelden en nevelige verten. Via de stadjes Lunéville, Charmes en Darnay wordt via de oevers van de Saône het plaatsje Marnay in het Departement Vosges bereikt, waar Deel 1 eindigt.

U kunt ook een alternatieve route door de Ardennen kiezen. Die gaat vanuit Maastricht langs Tongeren, dan via Huy naar Rochefort en via St.Hubert naar Bettembourg onder Luxemburg. Daar wordt de hoofdroute weer bereikt. Een verschil met de hoofdroute is, dat het klimwerk na Maastricht nog een dagje uitgesteld wordt, zodat u eerst wat kunt infietsen voordat u omhoog gaat. Qua schoonheid doen beide routes weinig voor elkaar onder.

De Groene weg naar de Middellandse Zee Deel 2, van Marnay naar de Middellandse Zee

Vanuit het Departement Vosges voert de route zonder veel klimwerk verder zuidwaarts, de Franse Jura binnen. Na Poligny beklimt u het Juraplateau, waar het hoogste punt van deze route ligt (600m). Dit parkachtige landschap biedt fraaie uitzichten en wordt gevolgd door een mooie afdaling langs de oevers van de Ain met zijn stuwmeren.

Na Loyettes mijdt de route het drukke Rhônedal, maar blijft wat oostelijker een aantal rustige, maar golvende landelijke weggetjes volgen, waardoor bevolkingscentra als Lyon en Vienne vermeden worden. U passeert daarbij ruige rivieren als de Isère (bij Romans) en de Drôme (bij Crest) en niet te hoge, maar uniek gelegen pasovergangen als Pas de Lauzens (500m). Al dat fraais kost enig klimwerk, maar het is ondanks ( of dankzij) dat volop genieten.

Routeboekje De Groene Weg naar de Middellandse Zee deel 2
Routeboekje De Groene Weg naar de Middellandse Zee deel 2

Na een laatste hoogtepunt van 480 meter is het de resterende 160 kilometer comfortabel afdalen en verder fietsen over de vlakke weg. Via Orange gaat het langs de Rhône naar Avignon, een rustdag waard. Na Arles rijdt u het laatste stuk van de route door het unieke deltalandschap van de Camargue, met zijn rijstvelden, bamboebosjes, vogels en wilde paarden. Tenslotte bereikt u het eindpunt van uw fietstocht, het voormalige vissersplaatsje Stes.Maries-de-la-Mer.

Liefhebbers kunnen nog langer genieten door een extra rondje te fietsen over de dijk rond het Etang de Vaccarès met zijn beroemde flamingo’s. Verder is er nog een alternatieve route van 280 kilometer opgenomen voor degenen die liever richting Pyreneeën willen fietsen. Even voor de stad Orange buigt deze route westelijk af en gaat via de wijngaarden van de Languedoc en de Gorges de l’Hérault naar het kustplaatsje St.Pierre-sur-Mer, vlakbij de stad Narbonne.

Meer informatie over deze fietsroute: www.europafietsers.nl. Van deze fietsroute is een GPS-track beschikbaar. Ook kun je bij de Europafietsers foto’s bekijken van deze fietsrouten, en ervaringen van fietsers lezen.

Mogelijke Reisorganisaties voor Fietsvakanties

Toch liever de voordelen van fietsen via een reisorganisatie? Ik heb informatie over verschillende andere reisorganisaties voor fietsvakanties, zowel in Nederland als (ver) daarbuiten. Interessante alternatieven zijn: Fital Fietsvakanties, Djoser Fietsreizen, TUI fietsvakanties en Fietsrelax. Ook Kampeerreizen van ACSI zijn interessante opties voor fietsers met een camper of caravan.


Fietsvakantiewinkel.nl heeft alles voor fietsvakanties: routeboekjes, kookspullen, tenten en kleding.

fietsvakantiewinkel ad