Op de fiets naar Lourdes, Guy Raskin. Uitgeverij Elmar
Fietsend van stad naar dorp, langs rivieren, langs het kanaal van Orléans, over kleine wegen en spoorwegbeddingen voert de nieuwe fietsroute van Guy Raskin de vakantiefietser o.a. door de Ardense bossen, de sprankelende Champagne, de Koningsvallei aan de Loire, het natuurpark Berry, de Bordeauxstreek, het echte Frankrijk van de Charente, de pijnboombossen van Les Landes, het Toscaanse Gascogne uiteindelijk aan in Lourdes aan de voet van de Pyreneeën.
Fietsgids Op de fiets naar Lourdes
Een fietsgids opgesteld als doorlopende route zonder vaste etappeplaatsen waardoor hij bruikbaar is voor iedere fietser. Op de 1467 km lange route is met zorg uitgekeken naar zoveel mogelijk voor de fietser geschikte overnachtingen. Zo veel mogelijk logies op de route staan zowel in de geschreven tekst vermeld als op de gedetailleerde kaarten ingetekend.
Zowel de kampeerder als de trekker op zoek naar gastenkamers, pensions of hotelletjes vinden hun gading in deze gids. De fietsgids is zo opgesteld dat foutrijden praktisch onmogelijk is. Kaartjes en tekst vullen elkaar aan. Het traject is zo gekozen dat er een optimaal evenwicht is gevonden tussen de kortste, de mooiste en de fietsvriendelijkste fietsroute. De officiële GPS-track is te downloaden m.b.v. de link die de koper van de fietsgids toegezonden krijgt.
Bedevaartsoord Lourdes
‘Op de fiets naar Lourdes’ is een gids met slechts één doel: in Lourdes geraken. Van de Onze-Lieve-Vrouwe basiliek in Maastricht via de Onze-Lieve-Vrouw ‘Oorzaak Onzer Blijdschap’ in Tongeren naar de Onze-Lieve-Vrouw ‘Onbevlekte Ontvangenis’ in Lourdes. De fietser maakt onderweg kennis met streekproducten zoals Chaource, Fois Gras, Magrat de Canard, Andoulettes, macarons, lange vingers en chocolade. Ook het vocht wordt onderweg niet vergeten: Streekgebonden bier, appelcider, wijn, champagne, cognac en armagnac kan de fietser onderweg drinken, maar, zoals Guy Raskin op zijn website schrijft: ‘Naar huis komen we met water uit Lourdes’.
En hoe kom ik weer terug uit Lourdes?
Eenmaal in Lourdes aangekomen kan de fietser er natuurlijk voor kiezen met de trein of de fietsbus de terugweg te aanvaarden. Leuker en sportiever (mits genoeg tijd uiteraard) is echter de al langer bestaande fietsroute ‘Langs oude wegen en pelgrimssteden’ van de Europafietsers te gebruiken om de terugweg te aanvaarden. Hoewel hetzelfde begin- en einddoel, bieden beide fietsroutes andere bezienswaardigheden, streken en invalshoeken. Een compleet ‘rondje Maastricht – Lourdes – Maastricht’ komt met deze routes neer op ongeveer 3000 km rustig fietsen door het Franse land.
Van deze fietsroute is een GPS-track beschikbaar.