Voor wie naar Berlijn wil fietsen is er naast de Europaradweg R1 sinds enige tijd een leuk alternatief: De fietsgids Fietsen naar Berlijn van Kees Swart. Tijdens de lockdown-periode heeft hij deze route ontwikkeld.
De maker heeft een geheel nieuwe route ontwikkeld, en hield daarbij rekening met het volgende: ‘een route met veel landschappelijke afwisseling, een route die cultuurhistorische hoogtepunten en fraaie binnensteden niet links laat liggen, maar juist opzoekt. Ook moeten er aardig wat campings aan of nabij de route zijn’. De fietsgids is te koop bij de Fietsvakantiewinkel.nl.
Over de route ‘Fietsen naar Berlijn’
Het startpunt van de fietstocht naar Berlijn is Enschede of Coevorden, vanwaar de route zich uitstrekt door het Teutoburgerwoud, langs Hamelen, Braunschweig, Brandenburg en Potsdam voordat het eindigt in Berlijn. De route is oostwaarts gericht, maar kan ook moeiteloos in omgekeerde richting worden afgelegd met behulp van de beschikbare gps-tracks. Deze GPS tracks zijn te downloaden op de website van Europafietsers. Als je vanuit huis wilt fietsen kun je via een fietsrouteplanner een fietsroute naar Coevorden of Enschede genereren.
De totale afstand van de fietsroute naar Berlijn is een kleine 750 kilometer, maar houd er rekening mee dat er kilometers bij komen om boodschappen te doen, de accommodaties te bereiken et cetera. De meeste fietsers zullen er 8 tot 12 dagen over doen, maar dit heb je natuurlijk zelf in de hand. Er staan geen routebordjes of stickers langs de weg; je zult het dus met GPS of alleen de routegids moeten doen.
Tijdens je fietsreis kruis je andere bekende fietsroute, zoals dus de de Europaradweg R1 , de Hanzefietsroute, de Weserradweg, de Elberadweg en de IJzeren Gordijnroute (Eurovelo 3).
Hoe zwaar is de fietsroute naar Berlijn?
Dit hangt natuurlijk mede af van je dagafstanden en je bagage. De hoofdroute volgt met name serene wegen en paden. Ongeveer 300 kilometer van de route is vrij van autoverkeer, terwijl 90 kilometer ongeasfalteerd is. In het Teutoburgerwoud, het Lipper Bergland, het Weserbergland en het Hildesheimer Wald zijn enkele heuvels te overwinnen, die echter nooit lang aanhouden. Na Hildesheim wordt de route voornamelijk vlak. ‘Hellingpercentages kunnen daar oplopen tot rond 10%, maar het hoogteverschil dat overbrugd moet worden is zelden meer dan 100 m’.
Routeboekje Fietsen naar Berlijn
Fietsen naar Berlijn (740 km)
Kees Swart
Fietsen naar Berlijn vanaf Enschede of Coevorden oostwaarts
(door het Teutoburgerwoud en via Hamelen oostwaarts door Duitsland)
Uitgever: ReCreatief Fietsen
Pagina’s: 160
Bestellen: Fietsvakantiewinkel.nl of bij uitgever ReCreatief Fietsen
Op de website van de uitgever lezen we: ‘De route naar Berlijn die in deze gids beschreven wordt, gaat door een gevarieerd landschap. Bossen, heuvels, rotsen en rivieren markeren plekken waar in warme tijden zeewater klotste en in koude tijden een ijskap lag. Kerken, kastelen, parken en paleizen getuigen van een lange geschiedenis waarin koningen en keizers, schurken en helden, prinsessen en weeskinderen hun verhalen hebben nagelaten.’
Op de Europafietsers website kun je ervaringen lezen van fietsers die al naar Berlijn zijn gefietst via deze route. Ook vind je er dus de GPS-tracks, foto’s en fietsroutes waarmee je de Fietsroute naar Berlijn kunt combineren, zoals de Hanze-fietsroute (van dezelfde uitgever). Via de Fietsvakantiewinkel kun je naast routeboekjes ook fietstassen, kampeerspullen en kookspulletjes bestellen.