Finland kent niet zoals Nederland een uitgebreid netwerk aan fietsroutes. Wel is de Finse VVV bezig om een aantal langeafstandsfietsroutes uit te zetten en met elkaar te verbinden. De routes zijn allemaal bewegwijzerd, en summier beschreven in kleine gidsjes, in het Fins, Duits en Engels. De bijgedrukte kaartjes zijn overigens meer dan voldoende om op de fiets te kunnen stappen. In de Finse gebieden die niet gedekt zijn door deze fietsroutes, kan men gebruikmaken van de Finse Fietskaarten, of het gidsje ‘Finnland per Rad’ van Kettler.

 

kaartfinlandKing’s Road fietsroute

 

De vroegere Postweg ‘King’s Road’ loopt sinds 1300 van Bergen in Noorwegen naar St.-Petersburg in Rusland. Het was de verbindingsweg voor artiesten, legers, koningen en geestelijken ten tijde van het grote Zweedse Koninkrijk. Over het Finse gedeelte is een fietsroute uitgezet door de zuidelijke regio’s van FInland. De route tussen Helsinki en Turku is 253 km lang, en voert over de oude Postroute door gevarieerd terrein, met af en toe een flinke heuvel. De route maakt gebruik van veelal (soms onverharde) rustige weggetjes. In de steden en grotere dorpen wordt de fietser over goed geasfalteerde meest losliggende fietspaden gevoerd. Meer informatie en overzichtskaartjes staan op de site www.kingsroadfinland.net.

 

Grote meren fietsroute

 

De grote meren-fietsroute maakt een 460 km lang rondje door het merengebied in het zuidoosten van Finland. Lieflijke dorpjes en grote meren wisselen elkaar af. Af en toe ziet de fietser de grens met Rusland opdoemen, waar net op tijd weer van wordt weggereden.

 

Kust fietsroute 

 

Langs de FInse westkust van Turku helemaal naar Oulu loopt deze bijna 1000 km lange Kust-fietsroute. De route is grotendeels vlak, en daarmee uitstekend geschikt voor de minder ervaren fietser. Slechts de wind en de afstand maken deze fietsroute wat moeilijker. Onderweg komt de fietser langs verschillende zandstrandjes en baaien waar gezwommen kan worden. 

 

Door Zuidelijk Finland

 

360 km door de zuidelijke streken van Finland. Fietsen door een golvend landschap dat barst van de culturele hoogstandjes. De route voert zowel door een aantal Nationale Parken, waar veel wild kan worden gezien, als door bruisende steden als Lahti en Kouvola.

 

Via Finlandia Fietsroute

 

Van Helsinki tot Vaasa (600 km) loopt de Via Finlandia door verschillende landschappen. De route wordt beschouwd als een ‘dwarsdoorsnede’ van FInland. Mooie waterpartijen in het zuiden, golvende landschappen, grote steden. Meer noordelijker is het leven wat rustiger. Vlaktes, rivieren en statige herenhuizen midden in de natuur.

 

Midden-Finland fietsroute 

 

De Midden Finland fietsroute: 312 Km van Helsinki naar Jyvaskyla door verschillende landschapstypen en langs mooie attracties. Grote meren, de kust, landbouwgrond, en bos.

 

De Turku Archipel fietsroute

 

De Turku Archipel-fietsroute maakt een 250 km lang rondje door het eilandengebied in het zuidwesten van Finland. Eilandjehoppen op zijn Fins. Veel zee, veerboten, havenstadjes, en een heerlijke fietsroute.

 

Finse Fietskaarten

 

FInland is net als Nederland geheel in kaart gebracht voor fietsers. Finland is onderverdeeld in vijf regio’s, waarvan een kaart uitgebracht is: Deze fietskaarten zijn te koop bij de Fietsvakantiewinkel of op internet. De fietsgids van Kettler, Finnland per Rad, helpt bij het samenstellen van mooie fietsroutes en geeft route-suggesties voor het hele land.

 

  • Cycling Map GT 1: Zuid Finland, 1:200.000
  • Cycling Map GT 2: West Finland, 1:200.000
  • Cycling Map GT 3: Midden Finland, 1:200.000
  • Cycling Map GT 4: Oost Finland, 1:200.000
  • Cycling Map GT 5: Oulu-Suomussalmi, 1:200.000
  • Cycling Map GT 6: Lapland, 1:400.000