Van België via de Alpen en Adria naar Rome

Van België via de Alpen en Adria naar Rome, Guy Raskin, 2222km

Een fietsroute naar en over de Alpen spreekt tot ieders verbeelding. Achter deze bergketen ligt immers het warme zuiden met bestemmingen als Venetië, Assisi en Rome. De postkoets was in vervlogen tijden het uitverkoren transportmiddel over land. Treinen en rivierboten boden achteraf concurrentie, tot het vervoer over de weg het overnam.

Jaagpaden en spoorwegen kwijnen jarenlang weg tot ze net als de feniks die uit zijn as verrijst, weder opstaan als fietswegen. Spoor- en waterwegen die ons leiden van de lage landen naar de bergen. Waar de Romeinen de Alpen overtrokken over de Via Claudia Augusta, vandaag de dag … een fietsroute. Die ook Guy Raskin gebruikt voor zijn route van België naar Rome.

Via de Fernpas naar de vallei van de Inn. Innsbruck ligt aan de voet van de Brennerpas, één der poorten naar Italië. Ook de Romeinen gebruikten hem. Over spoorwegroutes gaat het door de Dolomieten naar de Middellandse Zee, langs de Adriatische kust om dan de Apennijnen over te trekken naar Rome. Er is gekozen om tot de Alpen zoveel mogelijk de oude gebergten te omzeilen door zoveel mogelijk gebruik te maken van fietspaden langs waterwegen en over voormalige spoorwegbermen. Daarbij is ook gedacht aan gebruik van recent gecreëerde fietswegen en –paden.

Een overzichtje: over de Vennbahn en andere spoorwegen naar de Moezel. Langs rivieren door Frankrijk en Duitsland. In het Vooralpenland de Dampflokrunde, een spoorwegroute die reikt tot de Alpen. De Alpenovergang kunt u niet beter beginnen dan over de Via Claudia Augusta richting Adriatische kust. Via de Inn-fietsroute en de oude Romeinse weg over de Brennerpass (1375 m). Zuid-Tiroolse spoorwegroutes leiden door het Eisack-, het Pusterdal en over de Passo Cimabanche (1530 m) door de Dolomieten. Op de zogenaamde Dolomieten fietsroute gaat het dan verder naar Venetië.

Op deze route naar de Adriatische kust liggen interessante steden als Innsbruck, Brüneck, Campino d’Ampezzo, Vittorio Veneto, Conegliano, Treviso en Venetië. Dan volgen 350 km Adriatische kust met hoogtepunten als Choggia, de Po-delta, Comacchio, Ravenna, Cervia, Rimini, Pesaro, Fano. Over oude Romeinse tracés gaat het naar het historisch interessante Sassoferrato en via de Passo Cornello over de Apennijnenkam naar Foligno en Spoleto. Carsulae, een Romeinse archeologische site ligt aan de Romeinse heirbaan de Via Flaminia. Tussen Terni en Rome gaat het door een bijzonder mooi landschap van valleien met olijfboomgaarden. Rome fietst u binnen over een enig fietspad langs de Tevere (Tiber).

Digitale fietsgids, te koop via de site van Fietscontreien: www.users.telenet.be/fietscontreien


Fietsvakantiewinkel.nl heeft alles voor fietsvakanties: routeboekjes, kookspullen, tenten en kleding.

fietsvakantiewinkel ad