Normandie Bretagne Fietsroute

Normandie Fietsroute – Rinus en Janneke van Dijke

Normandië en Bretagnefietsroute – tussen Anjovis en Anjou – Van Boulogne Sur Mer naar de Loire (660 km), Bretagne (300 km) en le Mont-St.Michel (140km)

Normandië en bretagne tussen ansjovis en anjou

De Normandië-Bretagne Fietsroute gaat vanaf Boulogne-sur-Mer door een onbekend deel van Frankrijk tot de Loire bij Saumur. Deze route vormt tevens een verbinding tussen de LF1 en de Loire Kastelen Fietsroute en la Loire à Vélo, en sluit aan op de Vélodyssée richting de Pyreneeën en de Tour du Manche rondom het Kanaal.

Van Boulogne sur Mer naar de Loire is 660km lang en gaat over geasfalteerde wegen. Het landschap is afwisselend met hier en daar en een korte steile klim. Langs de riviertjes Risle en Charentonne gaat de tocht over een 60km bewegwijzerde fietsroute van het departement Eure. Het hoogste punt van de route ligt op 417m. Deze hoogte wordt heel geleidelijk overwonnen. Let wel: u start op zeeniveau. De route loopt door rustig niet toeristisch gebied in Normandië en alleen bij wat grotere plaatsen kan het wat drukker zijn.

Bij de Loire aangekomen kunt u kiezen voor fietsen naar het oosten of het westen. Of u fietst oostwaarts richting Saumur en vindt aansluiting op de Loirekastelenroute. Of u gaat de andere kant op in de richting Nantes en van de Atlantische Oceaan. De Loire is als het ware het verbindingstuk tussen het Normandische en Bretonse deel van de fietsroute. De rivier begeleidt u via ‘la Loire-à-Vélo’ in westelijke richting door haar stroomgebied. In Nantes wordt koers gezet naar Bretagne. 

Het Bretonse deel van de route loopt langs het Canal de Nantes à Brest. De jaagpaden zijn de leidraad voor de fietsroute die u door het binnenland van Bretagne voert. Meer dan 110 sluisjes komt u onderweg tegen! Vanaf Pontivy buigt de route naar het zuiden af. Langs het riviertje de Blavet gaat het naar Port-Louis aan de Atlantische kust. Het Bretonse deel van de route is 340km lang.

Tussen Redon, aan het Canal, en St.Nazaire, aan de monding van de Loire, is er een verbindende route gemaakt van 50km. Door deze verbinding wordt het mogelijk om vanaf Ancenis door te fietsen langs de Loire en dan richting Bretagne te gaan óf een rondje te maken terug naar Ancenis.

Nieuw vanaf 2015: le Mont-St.Michel (140km). Vanaf Séés is er een verbinding gelegd naar het alom bekende werelderfgoed le Mont-St.Michel. Voormalige spoorlijntjes die zijn omgebouwd tot Voies Vertes staan garant voor ruim 70km onbekommerd fietsplezier met hellingpercentages van niet meer dan 3%. De doorsteek naar Mont-St.Michel loopt bijna gelijk op met de Véloscénie die van Parijs naar St.Michel loopt. Vanaf Mt.St.Michel is er vervolgens weer aansluiting te vinden op alle routemogelijkheden van Tour de Manche.

De Website van Rinus en Janneke van Dijke is hier te vinden.


Fietsvakantiewinkel.nl heeft alles voor fietsvakanties: routeboekjes, kookspullen, tenten en kleding.

fietsvakantiewinkel ad