Onbegrensd fietsen naar Barcelona

Onbegrensd fietsen naar Barcelona van Paul Benjaminse. Ik fietste deze geweldige route in 2017 en kan hem iedereen aanraden.

Benjaminse Barcelona Deel 1: Onbegrensd fietsen naar de Bourgogne

De route voert van Eindhoven, Leuven of Brussel over fietspaden en oude spoorwegbeddingen door het landschap en over rustige jaagpaden langs de Maas. Door de Ardennen zijn wegen uitgezocht, die het sterke stijgen door het heuvelachtige landschap vermijden. Op weg naar het zuiden doorkruist men verschillende landschaptypes om zo Frankrijk te bereiken.

Vanaf de vestingstad Montmedy volgen de golvende graanvelden elkaar op om onder meer door het dal van de Maas en langs uitgestrekte meren en bossen Toul te bereiken. Bij Toul splitst de weg naar het zuiden zich in twee varianten. Wie van bossen, zacht glooiende heuvels en vergezichten houdt, fietst eerst over het fietspad langs de Moezel om dan bij Vittel de bovenloop van de Saone te bereiken.

Wie meer voelt voor Jeanne d’Arc fietst verder over het plateau van Langres en langs kanalen om het bekken van de Middellandse Zee te bereiken. Bij de waterscheiding komen de twee varianten weer samen en volgt de route over een fietspad langs het kanaal de weg naar Bourgogne. Door bossen en langs abdijen bereikt men het schitterende Beaune, waarna men door wijngaarden na 1000 kilometer Cluny bereikt.

Benjaminse Barcelona Deel 2: Onbegrensd fietsen van Cluny naar Barcelona

In het tweede deel van de route naar Barcelona, wordt de fietser meegevoerd door zeer afwisselende landschappen van Frankrijk en Noord Spanje over kleine landwegen en ook hier in het zuiden over onverwachte fietspaden. Over een afstand van 850 km tussen het Bourgondische Cluny en het Barcelona van Gaudi kan men volop genieten van weidse vergezichten, historische stadjes en oude abdijen.

Er zijn meerder varianten opgenomen in dat deel van Frankrijk waar het door het rijke aanbod moeilijk kiezen viel. Toch kan ieder de route nemen die bij de eigen smaak en conditie het beste past. Groen door de heuvels van de Forez of de rijke gastronomie en wijnen van de Beaujolais, gevolgd door het verkoelende water van de Ardeche.

In beide gidsen is uiteraard weer alle accommodatie van hotels en campings opgenomen, maar ook gites d’etape, waar mogelijk. Ook over het vervoer heen en terug treft men informatie, alsmede de fietsenmakers onderweg. De route biedt een ideale aanloop voor een verdere fietsvakantie door Spanje. De gidsen bevatten een volledige routebeschrijving met hoogteprofielen, overzichtskaarten mooie sfeerfoto’s.

Voor fietsers die via deze route in Avignon willen komen, is er nu een aanvulling gemaakt. Een route van St-Ambroix naar Avignon. Hiermee wordt de cultureel interessante stad Avignon ontsloten, maar voor sommigen even belangrijk: de nachttrein terug naar Nederland. De route is opgenomen in de nieuwste druk van deze fietsgids.

Meer informatie over deze fietsroute kunt u nalezen op www.cyclingeurope.nl.

Van deze fietsroute is een GPS-track beschikbaar.


Fietsvakantiewinkel.nl heeft alles voor fietsvakanties: routeboekjes, kookspullen, tenten en kleding.

fietsvakantiewinkel ad