Reitsma’s Route naar Rome beschrijft in drie delen een mooie, rustige fietsroute van Amsterdam naar Rome via Duitsland en Oostenrijk: ruim 2100 km door steeds wisselende landschappen en mooie oude steden als Heidelberg, Tübingen, Lindau, Verona, Bologna, Florence en Siena.
De route is zo licht mogelijk gehouden, maar u zult toch over de Alpen en de Apennijnen moeten. In de Alpen is daarbij hulp van trein of bus mogelijk. In Italië kunt u kiezen tussen verschillende varianten: via Verona of Venetië, de pittige hoofdroute via Florence en de Toscaanse heuvels of de lichte route langs Ravenna en Assisi met half zo veel klimwerk. Heeft u voor de hoofdroute gekozen, dan kunt u na Florence uw weg vervolgen via Siena of Assisi. Zo wordt een onvergetelijk rondje van ca. 800 km door het hart van Italië mogelijk: Florence – Siena – Rome – Assisi – Florence.
Waar mogelijk is gekozen voor leuke stille weggetjes en vrijliggende fietspaden. Voor de langere onverharde gedeelten zijn alternatieve routes over rustige asfaltwegen opgenomen. Van tijd tot tijd komt de route door een dorp of stadje met de broodnodige voorzieningen. De route is in beide richtingen beschreven, met nauwkeurige opgave van stijgingspercentages en voorzieningen onderweg. Per etappe vindt u bovendien bezienswaardigheden, aardige achtergrondinformatie, foto’s, hoogteprofielen en een uitgebreide lijst campings (met info over voorzieningen en korte karakterisering), jeugdherbergen en kamers bij particulieren en in hotels beschreven.
Deel 1: Amsterdam – Bregenz (Bodensee)
Het eerste deel van de fietsroute voert van de Hollandse polders en rivierenlandschappen via de Rijn met zijn romantische burchten en het vriendelijke heuvelland van Zuid-Duitsland naar de Bodensee aan de voet van de Alpen. U passeert daarbij talrijke mooie oude steden en stadjes, zoals Koblenz, Boppard, Heidelberg, Tübingen en Lindau. Heel leuk is de Rur Ufer Radweg, die vanaf de Nederlands-Duitse grens een hele etappe het kabbelende riviertje de Roer volgt. Ook het Naturpark Schönbuch en de heerlijk rustige beekdalen in de Schwäbische Alb behoren tot de hoogtepunten van de route.
Deel 2: Bregenz – Florence via Verona of Venetië
Deel 2 voert de fietser van de Bodensee over de machtige Alpen en de lieflijke Apennijnen naar Florence, een afstand van 803 km met in totaal ongeveer 5500 m hoogteverschil. De route is zo licht mogelijk gehouden. maar in de Alpen moet u wel twee bergpassen bedwingen. Hier bestaat de mogelijkheid om met trein en bus de passen over te steken. De rest van het 460 km lange Alpentraject loopt grotendeels over fietspaden langs riviertjes met een paar keer een korte klim. Na de Alpen worden fietspaden en autovrije weggetjes zeldzaam, maar ook hier is gezocht naar zo rustig mogelijke wegen.
Via Verona of Venetië?
Na Trento kunt u kiezen tussen de hoofdroute via Verona of de omweg van 68 km over Venetië. Beide fietsroutes komen kort voor de historische stad Ferrara weer bij elkaar. Zo kunt u ook een leuk rondje van 550 km fietsen door Noord-Italië, met zowel natuur als stedeschoon.
De hoofdroute doet in Bardolino even de zuidpunt van het Gardameer aan. Ook kunt u een niet beschreven, maar makkelijk te vinden fietsroute naar de noordpunt van het Gardameer nemen en daar op de boot naar Bardolino stappen. Dit kan 2x per dag. De oeverweg is te druk om prettig te fietsen. Na de operastad Verona gaat de route over de Povlakte naar Ferrara.
Kiest u voor de Venetiëroute, dan volgt na Trento nog één fikse klim waar zonodig de trein weer uitkomst biedt. Na het Lago di Caldonazzo, een van de warmste Alpenmeren, volgt u een bijzonder mooie lokale fietsroute door het Valsugana, langs bloemrijke weilanden en adembenemende rotswanden. Bij Bassano del Grappa houden de Alpen abrupt op en volgt een relatief lommerrijk stuk Povlakte. Heel fraai is de Riviera del Brenta, waar tientallen Venetiaanse villa’s met weelderige tuinen zich in het kanaal spiegelen. De route loopt niet helemaal door tot Venetië, omdat u daar toch niet mag fietsen. Na Venetië bereikt u langs onafzienbare maïs- en graanvelden de Po. Hier volgt u de deels autovrije dijk met mooie uitzichten tot Ferrara, waar u weer terug bent op de hoofdroute.
Hoofdroute of lichte route?
Na Ferrara staat u meteen voor een nieuwe keus: de hoofdroute via Florence (tot Florence in deel 2 beschreven) of de lichte route (in deel 3 beschreven). De hoofdroute via Bologna, Florence en Siena is met zijn panorama’s in de Apennijnen en zijn betoverende Toscaanse landschappen het mooist, maar ook het zwaarst. Volgt u deze route, dan fietst u nog tot Bologna (waar de route net langs loopt) door vlak land. Daarna gaat u de Apennijnen in, eerst door een stil, intiem dal en later over een prachtige, uitzichtrijke bergrug.
De lichte route gaat wat langer door de Povlakte, die weliswaar niet erg boeiend is, maar waar het wel makkelijk fietsen is. Na de Povlakte fietst u door een vriendelijk rivierdal de Apennijnen in, waarbij u geleidelijk hoogte wint. Daarna steekt u via de Válico di Montecoronato de Apennijnen over. U hoeft hier slechts 440 m hoogteverschil te overwinnen, een makkie in verhouding tot de hoofdroute! Na de afdaling volgt u zo’n 60 km het dal van de Tiber met af en toe een klimmetje totdat u via glooiend heuvelland de drukte rond Perúgia omzeilt op weg naar het volgende hoogtepunt: het op een heuvelflank gelegen Assisi. Tussen Assisi en Rome blijft het parcours heuvelachtig. Vooral de eerste helft van dit traject is echter erg mooi, met veel zonnebloemvelden en knoestige eiken. De lichte route is zo’n 40 km korter dan de hoofdroute en het opgeteld hoogteverschil tussen Ferrara en Rome is ongeveer half zo groot.
Deel 3: Florence – Rome via Siena of Assisi + lichte route Ferrara – Rome
Naast de hierboven beschreven lichte route bevat deel 3 de hoofdroute Florence – Rome via Siena, plus een verbindingsroute Florence – Assisi. Zo wordt een landschappelijk en cultureel zeer aantrekkelijk (maar niet makkelijk) rondje van 800 km door het hart van Italië mogelijk.
Na Florence gaat de route verder via het betoverende heuvellandschap van Toscane, het middeleeuwse Siena en twee kratermeren ten noorden van Rome: het Lago di Bolsena en het kleinere Lago di Vigo. Aan beide meren kan in alle rust gekampeerd en gezwommen worden. Daarna ligt binnen de ringweg om Rome nog een fietspad van 10 km langs de Tiber, voordat u aanstuurt op het Pietersplein.
Verbindingsroute Florence – Assisi
Voor de fietser die op weg naar Rome zowel Florence als Assisi wil bezoeken, bevat deel 3 ook een route die vanaf Florence aansluit op de lichte route via Assisi naar Rome.
Meer informatie op de site van Hans Reitsma. Van deze fietsroute is een GPS-track beschikbaar. Camino-Fietstransport kan zorgen voor het fietsvervoer en het vervoer van uw bagage terug naar Nederland.