Italië Nationale Fietsroutes

De Italiaanse vereniging ‘Amici dela Bicicletta’ (Vrienden van de Fiets) is bezig met het opzetten van een routenetwerk in Italië van de Zwitserse grens tot de zuidpunt van Sicilië. Totaal beslaat dit netwerk van Fietsroutes van Italië in de toekomst veertien fietsroutes, 8 in de noord-zuid-richting, 6 in de oost-west-richting.

Voor diverse routes geldt dat er aan wordt gewerkt, maar dat het nog even kan duren voordat de fietsroutes volledig bewegwijzerd zijn, en zijn opgenomen in een fietsgids. Tot die tijd is het netwerk vooral handig om ideeën op te doen. Want fietsen in Italië is hoe dan ook een aanrader, met Venetië en Rome als ultieme reisdoelen. Fietsgidsen en routeboekjes voor fietsroutes in Italië zijn te bestellen bij de Fietsvakantiewinkel.nl

Op fietsvakantie in Italië met alle routes en overnachtingen geregeld? Reisorganisaties Eigenwijze ReizenSNP Natuurreizen en Fietsrelax bieden mooie fietsvakanties door Italië aan.

Met behulp van de informatie op www.eurovelo.org, de gids ‘Italy by Bike’ (let op, deze gids biedt geen complete noord-zuid-route aan), en de fietskaarten van Touring Club Italiano is het meestal wel mogelijk om de route rond te krijgen.

Fietsroutes van Italië

Fietsroute 1: Fietsroute van de Zon (Ciclopista del Sole)
De hoofdroute van het Italiaanse netwerk, van noord naar zuid. De route loopt van de Brennerpas via Sardinië, langs de westkust van italië naar Calabrië en Palermo op Sicilië. Deze route is bewegwijzerd en er is een gids te bestellen via bovenstaande link.

Fietsroute 2: Po Fietsroute
Deze fietsroute volgt de loop van de rivier de Po (vanaf Ventimiglia aan de italiaans-franse grens) in Noord-italië, en eindigt uiteindelijk via Venetië in Triest, in het noord-oosten van italië. Vanuit Triest kan kan de route worden vervolgd in Slovenië, maar heet dan Eurovelo-route 8. Reeds bewegwijzerd. Gids van o.a. Bikeline beschikbaar bij de Fietsvakantiewinkel.

Fietsroute 3: De Pelgrimsroute
Fietsroute van het Comomeer in Noord-Italië via Rome naar brindise in het zuiden.

Fietsroute 4: Le Vie del Trivenato
Fietsroute nummer 4 is een noordelijk fietsroutenetwerk, dat eigenlijk bestaat uit een aantal bestaande lokale fietsroutes.

Fietsroute 5: Via Romana
Fietsroute van Triest naar Rome, gedeeltelijk via de oude Via Annia, die in de Romeinse tijd Aquila met Rimini verbond. Een ander deel van de route volgt de oude heirweg van Tiberino naar Adriatico, die midden Italië met het Noordoosten verbindt.

Fietsroute 6: Via Adriatica
Verbindt Ravenna met Santa Maria di Leuca in de hak van de laars. De fietsroute volgt de oostkust van Italië.

Fietsroute 7: Romagna-Versilia
De Italiaanse Coast to Coast route, van de Adriatische Riviera in Romagna, via Florence, naar de Toscaanse Riviera in Versilia.

Fietsroute 8: Conero-Argentario
Deze fietsroute verbindt eveneens de oost- en de westkust met elkaar. Van Ancona door de Potenza Vallei naar Assisi. Vervolgens naar Perugia, het meer van Trasimeno, Orvieto naar , Argentario aan de westkunst.

Fietsroute 9: Via Salaria
Volgt de Romeinse heirbaan van Rome naar San benedetto del Tronto. Grote stukken van de route zijn tegenwoordig autovrije ‘greenways’.

Fietsroute 10: La via dei Borboni
De hoofdsteden van Zuid-italië worden door de ‘fietsroute van de Bourbons verbonden. Van Bari naar Ruvo, Castel del Monte, Potenza, Avellino, Salerno en tot slot Napels.

Fietsroute 11: Oude weg door Centraal Italië
Fietsroute door dwars door midden Italië, van Camaldoli naar Vieste aan de oostkust.

Fietsroute 12: Langs de voet van de Alpen
Fietsroute van Turijn langs het Comomeer, via Bergamo, Brescia en Verona naar Villach in Oostenrijk.

Fietsroute 13: Via dei Tratturi
Fietsroute van kust naar kust ten noorden van Napels over oude schapenpaden (’tratturi’) van Vasto naar Gaeta.

Fietsroute 14: Route van de drie Zeeën
Van Otranto in de hak van de laars naar Sapri aan de westkust.

Fietsgidsen en routeboekjes van voltooide fietsroutes in Italië vind je bij de Fietsvakantiewinkel.nl


Fietsvakantiewinkel.nl heeft alles voor fietsvakanties: routeboekjes, kookspullen, tenten en kleding.

fietsvakantiewinkel ad