Rondom het Kanaal

Fietsen rondom het Kanaal, deel 1, Engeland; Kees Swart, Stichting Recreatief Fietsen, 2015

De Stichting Recreatief Fietsen heeft in 2015 een gids uitgegeven van het Engelse deel van de fietsroute rondom het Kanaal. De route verbindt alle veerhavens aan de Engelse en Franse Kanaalkust. Zo kan een groot of klein rondje rond Het Kanaal gereden worden door voor een verderweg of dichterbij gelegen overtocht tussen Engeland en Frankrijk te kiezen. Uiteraard kan ook alleen een stuk van de Engelse of Franse kust gefietst worden.

Deel 1: Engelse deel van de route

De hoofdroute door Engeland begint in Dover en eindigt na 700 km in Plymouth, waar veerboten naar het Franse Roscoff varen. Dover is per boot goed bereikbaar vanuit Duinkerke of Calais. Voor degenen die liever van Hoek van Holland naar Harwich varen, is een 250 km lange route van Harwich naar de Kanaalkust beschreven.

Deel 2: Frans deel van de route

Deel 2 beschrijft het Franse deel van de route: 1500 km vanaf Roscoff in Bretagne tot aan de Belgische grens bij de Panne.

Hoewel de uitgangspositie, Fietsen langs het Kanaal, gelijk is aan het doel van de Frans-Engelse Tour de Manche, volgt de nieuwe route niet klakkeloos deze internationale fietsroute. Zowel in Engeland als Frankrijk worden soms bewegwijzerde routes gevolgd, maar soms ook wordt gekozen voor alternatieve routes wanneer bewegwijzerde routes minder geslaagd zijn of geheel ontbreken; natuurlijk steeds langs rustige binnenwegen of fietspaden. Krijtrotsen, stranden, getijden, indrukwekkende kastelen, pittoreske plaatsen met een vaak bizarre geschiedenis: zo uniek als de Kanaalkust is, zo bijzonder is deze route.

De goed verzorgde fietsgids is volledig in kleur, voorzien van heldere kaarten met een schaal van 1:150.000 en ruim geïllustreerd met foto’s. Behalve de routetekst staat in de gids ook informatie over de bezienswaardigheden onderweg, overnachtingsmogelijkheden, hoe daar te komen, verkeer en fietspaden, fiets en uitrusting, kaarten en GPS, eten en drinken, klimaat en beste reistijd, natuur en de nuttige (internet)adressen. Alle pagina´s binnenin zijn met persvernis behandeld om ze nog vochtbestendiger te maken. Meer informatie: www.recreatieffietsen.nl.


Fietsvakantiewinkel.nl heeft alles voor fietsvakanties: routeboekjes, kookspullen, tenten en kleding.

fietsvakantiewinkel ad