St. Jacobsroute

De fietsroute naar Santiago de Compostela, ofwel kortweg de Jacobsroute, is dé klassieker onder de lange afstandsfietsroutes In Nederland. Pelgrims uit heel Europa trokken eeuwen achtereen naar de Spaanse stad Santiago de Compostela. Maanden waren zij onderweg op een soms barre tocht. Na al die eeuwen is de belangstelling voor de St. Jacobsroute nog springlevend. Het idee pelgrim te zijn, het trekken naar een nog onbekend doel, spreekt ook de hedendaagse mens aan. De St. Jacobsroute verbindt historische plaatsen, zodat men op eigen kracht kan genieten van de culturele historie en rijk geschakeerde landschappen onderweg.

St. Jacobsroute Deel 1: Haarlem – Parijs – Tours

De overwegend rustige route voert van Haarlem naar Tours door drie landen en is 860 km lang. Men rijdt langs historische pelgrimswegen, met geregeld interessante alternatieven, zoals de steden Antwerpen, Parijs en Orleans. Doordat de fietsroute door vlakke en lichtglooiende gebieden gaat is deze geschikt voor de gemiddelde vakantiefietser. Al fietsen oefent met voor de enkele heuvelachtige gebieden die komen gaan.

St. Jacobsroute Deel 2: Tours – Oloron-Ste-Marie

Deel 2 van de fietsroute naar Santiago voert langs 650 kilometer historische pelgrimswegen, vanaf Tours tot aan de voet van de Pyreneeén. Door bekende wijnstreken, langs bezienswaardige steden naar hoogtepunten van de romaanse bouwkunst. Het is te gebruiken als middendeel van de totale pelgrimsweg, maar kan als ronde ook zelfstandig een fietsvakantie vullen, mede door de opgenomen alternatieve kustroute, die niet minder historisch is.

St. Jacobsroute Deel 3: Oloron – Santiago de Compostela

Deel 3 van de fietsroute neemt de fietser verder mee de Pyreneeën over, die een goede test blijken voor het Spaanse bergland. Het fietsen in Spanje is anders dan in Frankrijk: de wegen zijn drukker, de temperatuur hoger, en de heuvels talrijker. De route voert van Oloron naar Santiago en weer terug via een noordelijker variant. Totaal is in deze fietsgids 2000 km fietsroute beschreven.

Meer informatie over de St Jacobs fietsroute vindt u hier: www.europafietsers.nl. Hele mooie reisverslagen van deze route zijn geschreven door Guus en Nel Schipper: Trappen tot Santiago, Terugkeer naar Santiago, en recentelijker Jacobsschelp op een stuurtas.

Van deze fietsroute is een GPS-track beschikbaar. Bekijk de pagina over fietsvakanties in Frankrijk voor andere fietsroutes.


Fietsvakantiewinkel.nl heeft alles voor fietsvakanties: routeboekjes, kookspullen, tenten en kleding.

fietsvakantiewinkel ad