End to End Fietsroute

De End to End Fietsroute voert de fietser van Land’s End, het uiterste zuidwesten van Engeland, naar John o’Groats in het uiterste noordoosten van Schotland. Reizen van en naar deze twee landpunten is iets dat heel veel Britten aanspreekt. Al eeuwenlang volbrengen ze op alle denkbare manieren deze sterk tot hun verbeelding sprekende tocht. De End to End Fietsroute biedt u de mogelijkheid deze tocht op de fiets te maken en beschrijft in twee delen een zeer afwisselende fietsroute door Engeland, Wales en Schotland.

End to End Fietsroute Deel 1: Van Land’s End tot Carlisle

Het eerste deel van de fietsroute gaat van Land’s End naar Carlisle en voert u langs de spectaculaire kliffenkust van Cornwall met korte, soms steile hellingen naar historische steden als Glastonbury en Wells. Vervolgens rijdt u naar Wales om vanaf Chepstow uw weg te vervolgen door de schitterende vallei van Wye naar Monmouth.

Langs de grens van Engeland en Wales zoekt de route daarna zijn weg naar het noorden langs ondermeer het beroemde boekenstadje Hay-on-Wye en Shrewsbury. Onvermijdelijk krijgt u daarna te maken met de verkeersdrukte rond Manchester en Liverpool, maar de uitgezochte paden en wegen weten de ergste drukte te vermijden. Na Preston en Lancaster bereikt u het Lake District, het adembenemend mooie, bergachtige merengebied in het noorden van Engeland. In Carlisle, de laatste grote stad in Engeland voor u Schotland binnenrijdt, eindigt het eerste deel van de End to End Fietsroute.

End to End Fietsroute Deel 2: Carlisle – John o’Groats

Het tweede deel van de fietsroute gaat van Carlisle naar John o’Groats. Na het passeren van de Schotse grens rijdt u in westelijke richting langs Gretna Green en Dumfries en daarna door het Galloway Forest Park met meertjes en donkere naaldbossen naar Newton Stewart. Van daar voert de route u vele kilometers door een ongerept en ruig gebied naar het toeristische Ayr aan de Schotse westkust.

Tijdelijk is het nu wat drukker maar al spoedig verschijnen er fietspaden waar u tot aan Ardrossan gebruik van kunt maken. Vanuit die plaats wordt overgestoken naar het eiland Arran, het Schotland in het klein. Weer terug op het vasteland fietst u in noordoostelijke richting naar het schilderachtige stadje Oban door een gebied met glinsterende lochs en bergen begroeid met heide en varens. Langs het Caledonisch Kanaal gaat het naar Inverness en fietst u vervolgens via het stadje Cromarty langs de Noordzeekust met in de wazige verten enkele booreilanden naar het oude vissersplaatsje Wick. Het laatste deel van de route loopt door een onherbergzaam, leeg landschap met bijna boomloze, lage heuvels naar John o’Groats.

De gids is te bestellen bij de Fietsvakantiewinkel.


Fietsvakantiewinkel.nl heeft alles voor fietsvakanties: routeboekjes, kookspullen, tenten en kleding.

fietsvakantiewinkel ad