Fietsen in de Provence

De fietsgids ‘Fietsen in de Provence’ van Paul Benjaminse biedt 1200 kilometer fietsroute door de Provence. Je kunt een grote ronde maken of kiezen voor enkele doorsteekjes. Een groot deel is makkelijk te fietsen, maar voor wie van uitdagingen houdt wachten de Gorges du Verdon en natuurlijk de kale berg: De Mont Ventoux. De fraaie fietsgids is te bestellen via de Fietsvakantiewinkel of via de website van de route maker zelf.

Voor liefhebbers van Van Gogh is Arles een must-see. Ook Saint-Rémy-de-Provence moet je dan zeker bezoeken, al ligt deze plaats gek genoeg niet op de route van Benjaminse. Toch is dit stadje, met het klooster waar Van Gogh een tijdlang was opgenomen en veel heeft geschilderd, niet te missen,

Saint-Rémy-de-Provence
Saint-Rémy-de-Provence

Heelijk rustig Fietsen in de Provence

Bij het overdenken van de Provence komen beelden naar voren van uitgestrekte velden met lavendel, rijen druivenranken, het zachte geluid van krekels, baaien met een helderblauwe tint, en overvloedige bloemen die de kust versieren.

De gedachten aan dit gebied brengen niet alleen dorpse terrassen onder platanen in gedachten, maar roepen ook beelden op van prachtige steden zoals Avignon, Aix, Nice, Grasse, en schilderachtige dorpen zoals Saint Tropez, Fréjus, Salon, Apt, en misschien zelfs Menton. Het innerlijke beeld van de Provence omvat tevens de aanblik van de imposante Mont Ventoux, de glooiende heuvels van de Luberon, de majestueuze Grand Canyon du Verdon, en de indrukwekkende Gorges du Loup.

In het hoogseizoen kan het druk zijn, met name langs de kust. Ik fietste er net voor het hoogseizoen en had geen moeite met het verkeer of het vinden van campings. Als je in Gites, Hotels en B&B’s wilt overnachten is dat misschien een ander verhaal.

Haven Saint-Raphael
De oude haven van Haven Saint-Raphael, nabij Fréjus

Deze gids bevat een uitgebreid netwerk van routes die langs nagenoeg alle highligths van de Provence voeren voor fietsliefhebbers. Bovendien zijn er twee doeltreffende verbindingsroutes tussen Avignon en Nice inbegrepen, waardoor deze gids tevens fungeert als een waardevolle schakel voor grotere fietstochten binnen Europa.

De routegids van Benjaminse omvat ruim 150 kilometer aan wegen die vrij zijn van autoverkeer. De overige trajecten zijn zorgvuldig gepland om voornamelijk gebruik te maken van rustige paden en wegen. Het merendeel van de voorgestelde routes verkent de vlakke gebieden en lage heuvels van de Provence. De gekozen wegen zijn zo ontworpen dat ze fietsers zo min mogelijk inspanning laten leveren bij het navigeren door de heuvels. In situaties waar klimwerk onvermijdelijk is, betreft dit meestal korte stukken.

Provence: Mont Ventoux en Gorges du Verdon voor de klimmers

Dit is echter een andere situatie voor de Mont Ventoux, de Grand Canyon du Verdon en in mindere mate voor de Gorges du Loup. Hierbij gaat het om aanzienlijk klimwerk, maar de beloning is een adembenemend landschap. Benjaminse heeft zoals wel vaker ook wat stijgende schots en scheve boerenweggetjes met slecht wegdek in de route opgenomen. Persoonlijk vind ik dit soort wegen soms zwaarder dan een echte klim

Fietsen in de Provence
Fietsen in de Provence

Reisorganisaties voor een Fietsvakantie in de Provence

Diverse reisorganisaties bieden fietsvakanties in de Provence aan. Ik zet er een aantal op een rijtje:

  • Eigen-Wijze Reizen: specialist in fiets- en wandelvakanties. Zij bieden een 8-daagse trektocht aan, op basis van logies & ontbijt. ‘Deze fietstocht is een aaneenschakeling van hoogtepunten van de Provence. U fietst door wijngaarden en lavendelvalleien en door de mooiste Franse dorpjes. U overnacht in Vacqueyras, Rousillon & Sault’. Afstanden rond de 50 km. Meer info op de website.
  • Fietsrelax.nl: Reisorganisatie die zich alleen maar bezig houdt met fietsvakanties. Voor de Provence hebben ze zowel een individuele kampeerreis als een hotelreis. ‘De route voert langs paarse lavendelvelden, geurende garigue en golvende wijngaarden. Je ziet de Pont d’Avignon en het kasteel van de ‘Bon Roi”. De programma’s van dag-tot-dag van deze reizen vind je op hun website.
  • SNP Natuurreizen. SNP heeft 3 fietsvakanties in de Provence, getiteld: Fietsen door de Lubéron, Les Alpilles en het land van Van Gogh en Fietsen door de Vaucluse. E-bikehuur is mogelijk. Overnachtingen in hotels en chambres d’hôtes, wisselt per reis. Bezoek de website.
Grande Corniche
Sla ook de Grande Corniche tussen Nice en Menton niet over. Schitterende uitzichten
Lavendelvelden in de  Provence
Gorges du Verdon

Ook ANWB biedt tegenwoordig fietsvakanties aan, waaronder een mooie fietsvakantie in de Provence. Tijdens deze 8-daagse fietsreis logeer je op sfeervolle plekken en fietst door de Provençaalse lavendelvelden, langs de stijlvolle paleizen van Avignon en het Romeins erfgoed in Orange en Arles.

Lavendelvelden in de Provence
Mont Ventoux
Mont Ventoux
Brug van Avignon
Brug van Avignon

Bekijk ook de andere fietsroutes in Frankrijk.


Fietsvakantiewinkel.nl heeft alles voor fietsvakanties: routeboekjes, kookspullen, tenten en kleding.

fietsvakantiewinkel ad