Ooit draaiden er bijna 200 molens in het Osnabrücker Land, aangedreven door wind of water. Vooral de watermolens waren in het Middelberglandschap een klassieke vorm van energiewinning. Ondanks dat stoom en elektriciteit in de 19de eeuw de traditionele wind,- en watermolens verdrongen, bleef de fascinatie voor deze nostalgische techniek bestaan. Het Osnabrücker Land telt nu nog 22 molens, waarvan 17 water,- en 5 windmolens.
Vooral in de jaren ’80 en ’90 werden er daadkrachtige verenigingen van molenliefhebbers opgericht, om met uitvoerige restauratiewerkzaamheden te redden wat er te redden viel en de molens opnieuw te kunnen gebruiken. Deze Osnabrücker Molenroute is meer dan 405 kilometer lang en loopt langs 22 wind,- en watermolens in het natuurpark van het Osnabrücker Land. Een aantal van deze goed onderhouden molens zijn nog altijd in gebruik en de meeste kunnen ook van binnen worden bezichtigd.
Knalrode molen
Zonder twijfel geldt de windmolen in Groß Mimmelage bij Badbergen als één van de mooiste molens in het Osnabrücker Land. De opvallende, knalrode molen werd rondom 1800 gebouwd en na de Tweede Wereldoorlog elektronisch bediend. In 1992 begonnen de uitgebreide restauratiewerkzaamheden en ontstond er in het molenaarshuis een bakkerij.
Oliemolens
In de oliemolens in Bippen en in Melle werd olie gewonnen uit oliehoudende vruchten zoals koolzaad en beukennoten. Ook deze molens zijn gerenoveerd en voor het publiek toegankelijk. In Lechtingen, een stadsdeel van Wallenhorst, kan men iedere zaterdagochtend de ‘torenwindmolen’ bezichtigen. In de herfst wordt hier een grote biologische markt georganiseerd en kunnen bezoekers onder andere zelfgemalen meel kopen.
Watermolens
De watermolen in Bad Essen uit 1780 is een prachtig vakwerkgebouw. Het indrukwekkende waterrad, met een doorsnede van 5,6 meter, levert de nodige energie. Iedere zaterdag tussen Pasen en eind oktober kunnen de bezoekers een demonstratie bijwonen waarbij de productie van graan tot meel te zien is. Andere bezienswaardige molens langs de route zijn de historische watermolen in Belm en de watermolen ‘am Goldbach’ in Hagen-Gellenbeck.
Molenroute
Omdat de molenroute door alle steden en plaatsen in het Osnabrücker Land loopt, zijn er onderweg natuurlijk talrijke bezienswaardigheden te bezoeken. Het museum en park Kalkriese, het textielmuseum in Bramsche, de binnenstad van Osnabrück, de dinosaurussporen in Bad Essen en een groot aantal kleinere musea zijn absoluut een bezoek waard. De fietstocht is makkelijk te fietsen en bestaat uit etappes op rustige en geasfalteerde wegen. De route wordt aangegeven met vignetten en is in beide richtingen goed bewegwijzerd. Het in totaal 2500 km lange fietsroutenetwerk in het Osnabrücker Land maakt vele individuele varianten van deze molenroute mogelijk.
Meer informatie op www.nl.niedersachsen.de