Fietsen naar Praag

Voor fietsers blijft Praag lokken als eindbestemming van een lange fietstocht. Vandaar dat de Europafietsers een fietsroute maakten die Nederland met Praag verbindt. De route voert langs bruisende rivieren, onneembare vestingen, nostalgische kuuroorden en sfeervolle oude steden. Een mooi traject, steeds weer anders en nog met volop ruimte om je heen. De gids ‘Fietsen naar Praag’ is te bestellen bij de Fietsvakantiewinkel.nl of via de website van Europafietsers.

Fietsen naar Praag boekje

De route is op kaartjes met schaal 1:100.000 ingetekend en in beide richtingen beschreven. Er zijn een aantal (kortere) alternatieven opgenomen. De kortste route is circa 1.030 km. Het boekje bevat, naast de routekaartjes, veel stadsplattegronden en vermeldingen van overnachtingvoorzieningen zoals campings, hotels en kamers.

Op heuvelachtige etappes hoeft nooit erg lang en zwaar geklommen te worden. Meestal loopt de route langs een rivier of, zoals in het Fichtel-gebergte, over een geleidelijk stijgende voormalige spoorweg, en natuurlijk zoveel mogelijk over stille wegen en fietspaden.

Fietsen naar Praag: de route

De route loopt over grote trajecten langs rivieren: we beginnen in Nederland langs de Rijn en gaan dan vervolgens langs de Lippe, de Diemel, de Weser, de Werra, en de Main tot het Fichtelgerbgte. Langs de Kösseine bereiken we dan na ruim 850 km in Tsjechië het stadje Cheb aan de Ohre. Na Plzen volgen we nog het riviertje de Klabava. Vlak bij Praag fietsen we langs de Berounka en de Moldau. Naast mooie landschappen ‘barst’ het onderweg van de culturele en historische hoogtepunten.

Praag


Tastbare herinneringen aan de Romeinse tijd zijn er langs Rijn en Lippe. Iets verder naar het oosten, langs de Diemel en de Werra, liggen verrassend mooie stadjes boordevol vakwerkgevels. Hier is het verschil tussen het voormalige, landelijke Oost-Duitsland en het moderne West-Duitsland bijna tastbaar.

Overal langs de route staan oude kloosters en kastelen, zoals de beroemde Wartburg in het Thüringerwoud en Karlstejn in Bohemen. En niet te vergeten de barokke paleizen in Coburg en Bayreuth. Wie zichzelf echt goed wil vertroetelen, blijft een dagje hangen tussen de vergane glorie in kuuroorden als Frantiskovy Lazne en Marianske Lazne, waar Goethe, Marx en keizer Franz troost zochten voor hun kwalen, katers en hopeloze liefdes.

Plein praag

De route kan goed in delen gefietst worden.Vooral de trajecten langs Rijn, Lippe, Diemel, Weser en Werra zijn met kleinere kinderen goed te fietsen. Voor grotere kinderen is de hele route geschikt.

Het uitstekende treinnetwerk in Duitsland en Tsjechië biedt diverse mogelijke in- en uitstapplaatsen. Cycletoers heeft een fietsbus die vanuit Praag naar Nederland vertrekt (en andersom uiteraard). Ik ben toentertijd met de nachttrein turen gegaan naar Nederland. Ik zou de voorkeur geven aan een fietsbus.

Meer informatie vindt u op www.europafietsers.nl. Van deze fietsroute is een GPS-track beschikbaar; deze zijn te downloaden op de website van Europafietsers. Op die site kunt u ook aanvullingen, opmerkingen en extra informatie downloaden. Fietsen naar Praag is ook mogelijk zonder routeboekje, en alleen via de route-app van de Fietsvakantiewinkel.

Ervaringen met de Fietsroute naar Praag

Zelf heb ik de route in 2012 gefietst, in oktober. Niet de beste tijd om te gaan; het was goed fris. Ik vond het wel een geweldige tocht. Het was mijn eerste serieuze fietsvakantie (na een rondje Vlaanderen in de zomer van dat jaar). Onderweg in Cheb ben ik nog een van de routemakers tegengekomen.

Fietsvakanties in Tsjechie

Liever niet helemaal naar Praag fietsen, maar wel op fietsvakantie in Tsjechie? Er zijn diverse reisorganisaties die fietsvakanties in Tsjechie aanbieden. Zo heeft Tsjechoreizen.nl bijvoorbeeld diverse actieve vakanties waarbij veel gefietst wordt. Andere reisorganisaties voor Tsjechie zijn onder andere Eigenwijze Reizen en SNP Natuurreizen. Ook Fital Reizen, Cycle Tours, ADE, Mozaiek Reizen en Fietsrelax bieden dit type reizen aan. Bekijk ook de Tsjechië op de Fiets pagina.

Ervaringen met Fietsen naar Praag

Bent u al eens naar Praag gefietst, via bovenstaande of een andere route? Ik lees graag uw ervaringen terug. Hier onder kunt u een comment of kort reisverslagje plaatsen.


Fietsvakantiewinkel.nl heeft alles voor fietsvakanties: routeboekjes, kookspullen, tenten en kleding.

fietsvakantiewinkel ad

Plaats een reactie

+ 28 = 32