Voies Vertes Frankrijk

Overal in Frankrijk worden oude spoorbanen en (jaag)paden langs kanalen en rivieren omgetoverd tot mooie vlakke en autovrije fietspaden. De zogenaamde ‘Voies Vertes’.

Hoewel het nog niet geresulteerd heeft in een sluitend netwerk, kunnen verschillende langere trajecten goed gebruikt worden om een fietsvakantie te houden, of twee bestaande fietsroutes te verbinden. Op de site www.voiesvertes.com (linker kaartje) kunt u de laatste ontwikkelingen volgen. Alle fietsroutes die u op deze site vindt, zijn bewegwijzerd en voeren over autoluwe of autovrije wegen. Fietsgidsen en routeboekjes zijn te bestellen bij de Fietsvakantiewinkel.nl

Voies Vertes Frankrijk Kaart
kaart van alle Voies Vertes in Frankrijk. Te koop bij de Fietsvakantiewinkel

Op de site francevelotourisme.com kunt u zien hoe de Franse Fietsers proberen om de verschillende jaagpaden en kleine fietsroutes aan elkaar te knopen tot lange afstands fietsroutes.

Aan de Westkust is dat wonderwel gelukt met de Vélodyssée, en ook langs het Canal du Midi en in Bourgogne zijn mooie fietsroutes zo ontstaan. In de nabije toekomst hoogstwaarschijnlijk meer, verspreid over heel Frankrijk.

Op fietsvakantie in Frankrijk met alle routes en overnachtingen geregeld? Reisorganisaties Eigenwijze Reizen, SNP Natuurreizen en Fietsrelax bieden mooie fietsvakanties door La Douce France aan.

Voies Vertes Bourgogne

De Bourgogne is bezig met het uitzetten van een honderden kilometers lang netwerk van fietsroutes over jaagpaden en oude spoortracés. Meer informatie over deze fietsroutes vindt u hier.

Voies Vertes Canal du Midi

Langs het Canal du Midi is het heerlijk fietsen aan de hand van de franstalige gids. Meer informatie vindt u hier.

Fietsvakanties in Frankrijk

Zuid-west kust van Frankrijk, Roscoff – Nantes – Bayonne, La Vélodyssée

Langs de Zuid-westelijke kuststreek van Frankrijk loopt een fietsroute van Roscoff via Nantes en Bordeaux naar Bayonne: de Vélodyssée. Dit kustfietspad verbindt een aantal bestaande lange afstands fietsroutes (Loire à vélo, Jacobsroute, Midden-Frankrijk-route en de Katharen-Basken-route). Meer informatie kunt u vinden op de website van La Vélodyssée.

Vallée du Thouet

In de Vallée du Thouet kunt u fietsen langs de Thouet. Voor meer informatie klik hier.

Voies Vertes Bretagne

In Bretagne, één van de mooiste streken van Frankrijk, wordt al jaren hard gewerkt aan fietspaden over jaagpaden en oude spoorwegen. Dit heeft geresulteerd in een netwerk van meer dan 2000 kilometer fietspaden, waarvan ruim 1000 kilometer over vrijliggende fietspaden. Fietsers, wandelaars, ruiters en skaters maken dankbaar gebruik van het netwerk dat de organisatie Randobreizh.org (inmiddels offline) heeft opgezet. De fietsroutes in dit stuk van Frankrijk zijn in onderstaand kaartje ingetekend. Een uitgebreide brochure en complete fietskaarten zijn via de site van de Fietsvakantiewinkel.nl te bestellen.

Wat zijn Voies Vertes precies?

De “voies vertes” zijn paden die exclusief bestemd zijn voor niet-gemotoriseerde voertuigen, voetgangers, fietsers, skeeleraars, mindervaliden en af en toe paardrijders. Ze maken gebruik van oude jaagpaden langs kanalen en rivieren, voormalige spoorlijnen, kustpromenades en bospaden. Deze fietspaden zijn vanwege het vlakke karakter en de veiligheid zeer geschikt voor een fietsvakanties met kinderen. Op de, helaas alleen Franstalige website af3v.org vindt u meer info over de Voies Vertes en de laatste ontwikkelingen. Er is ook een interactieve kaart van de Voies Vertes in Frankrijk te raadplegen.

Reisorganisaties voor Fietsvakanties

Hebt u interesse om een fietsvakantie in Frankrijk te boeken via een reisorganisatie, bijvoorbeeld over Voies Vertes? Dan kunt u eens kijken bij Eigenwijze Reizen, ANWB Fietsvakanties, OAD Fietsreizen, Djoser Fietsreizen of SNP Fietsreizen. Zij bieden individuele fietsvakanties aan, en sommige organisaties bieden ook groepsreizen voor fietsers. Vaak kunt u met eigen vervoer naar het startpunt gaan, of u kies voor een fietsvakantie in Nederland. Uw accomodaties en routes zijn vooraf bekend. U hoeft dan niet zelf meer uw fietsroute te plannen en kiest voor gemak.


Fietsvakantiewinkel.nl heeft alles voor fietsvakanties: routeboekjes, kookspullen, tenten en kleding.

fietsvakantiewinkel ad