vvfrankrijkOveral in Frankrijk worden oude spoorbanen en (jaag)paden langs kanalen en rivieren omgetoverd tot mooie vlakke en autovrije fietspaden. Hoewel het nog niet geresulteerd heeft in een sluitend netwerk, kunnen verschillende langere trajecten goed gebruikt worden om een fietsvakantie te houden, of twee bestaande fietsroutes te verbinden. Op de site www.voiesvertes.com (linker kaartje) kunt u de laatste ontwikkelingen volgen. Alle fietsroutes die u op deze site vindt, zijn bewegwijzerd en voeren over autoluwe of autovrije wegen.

 

Grands itineraires FrankrijkOp de site  af3v.org (rechter kaartje) kunt u zien hoe de Franse Fietsers proberen om de verschillende jaagpaden en kleine fietsroutes aan elkaar te knopen tot lange afstands fietsroutes. Aan de Westkust is dat wonderwel gelukt met de Vélodyssée, en ook langs het Canal du Midi en in Bourgogne zijn mooie fietsroutes zo ontstaan. In de nabije toekomst hoogstwaarschijnlijk meer, verspreid over heel Frankrijk. 

 

  

Bourgogne

De Bourgogne is bezig met het uitzetten van een honderden kilometers lang netwerk van fietsroutes over jaagpaden en oude spoortracés. Meer informatie over deze fietsroutes vindt u hier

 

Canal du Midi

Langs het Canal du Midi is het heerlijk fietsen aan de hand van de franstalige gids. Meer informatie vindt u hier.

 

Zuid-west kust van Frankrijk, Roscoff – Nantes – Bayonne, La Vélodyssée

Langs de Zuid-westelijke kuststreek van Frankrijk loopt een fietsroute van Roscoff via Nantes en Bordeaux naar Bayonne: de Vélodyssée. Dit kustfietspad verbindt een aantal bestaande lange afstands fietsroutes (Loire à vélo, Jacobsroute, Midden-Frankrijk-route en de Katharen-Basken-route). Meer informatie kunt u vinden op de website van La Vélodyssée.

 

Vallée du Thouet

In de Vallée du Thouet kunt u fietsen langs de Thouet. Voor meer informatie klik hier.

 

Bretagne

In Bretagne, één van de mooiste streken van Frankrijk, wordt al jaren hard gewerkt aan fietspaden over jaagpaden en oude spoorwegen. Dit heeft geresulteerd in een netwerk van meer dan 2000 kilometer fietspaden, waarvan ruim 1000 kilometer over vrijliggende fietspaden. Fietsers, wandelaars, ruiters en skaters maken dankbaar gebruik van het netwerk dat de organisatie Randobreizh.org heeft opgezet. De fietsroutes in dit stuk van Frankrijk zijn in onderstaand kaartje ingetekend. Een uitgebreide brochure en complete fietskaarten zijn via de site van Randobreizh te bestellen.

 

bretagnegroenewegen